Ускоро нове и строже казне за возаче!

Измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја требало би да се нађу пред посланицима до краја године. Чланови радне групе предложили су неколико дестина нових категорија прекршаја и исто толико нових правила у понашању које би возаче могли да чекају већ следеће године.

Изменама Закона биће обухваћена и нова категоризација насилничке вожње. До сада је то било претицање преко пуне линије, колоне возила и двоструки пролаз кроз црвено светло.

Сада стручњаци желе да у Закон уграде још два примера оваквог понашања – вожњу мотоцикла на задњем точку и прекорачење брзине у насељеним местима или на ауто-путу.

"Вожња преко 80 километара у насељеном месту и преко 150 километара на ауто-путу могли би да се категоришу као насилничка вожња јер тиме возач потпуно свесно крши неки пропис", истиче Крсте Липовац, директор Агенције за безбедност саобраћаја.

Конкретан предлог је и да се дозволи паркирање на тротоару свуда где је то законски могуће, јер је сада строго забрањено осим ако паркинг-сервис то није одредио.

Такође, треба дозволити претицање мотокултиватора или трактора иако је линија пуна јер се тиме убрзава саобраћај.

"Где је то могуће, треба омогућити претицање пољопривредних машина јер оне успоравају саобраћај. Трактори развијају од 30 до 40 километара на час и они више својим кретањем чине саобраћај небезбедним више него остали учесници", објашњава Милан Вујанић са Саобраћајног факултета у Београду.

У Комитету за безбедност саобраћаја кажу да треба поооштрити казнену политику.

"Треба наградити савесне и још више казнити несавесне возаче. Треба пооштрити казне и пре свега треба још боље прецизирати улогу путара, који до сада нису одговарали ни у једном случају", наводи Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

У оквиру промена Закона предлаже се и веће одвајање новца из буџета за безбедност саобраћаја. Та средства треба усмерити ка пројектима који су реални и практични. Њима ће се финансирати кружни токови, нови тротоари, семафори и заштитне ограде.

Агенција за безбедност саобраћаја биће надлежна за контролу трошења тих средстава, како би се спречиле злоупотребе.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије