Читај ми!

Пећ, безбедност највећа препрека за повратак

Начелница Пећког округа Винка Радосављевић каже да је највећи проблем Срба повратника у Метохији безбедност и чињеница да не могу да планирају своју будућност.

Винка Радосављевић је у изјави Танјугу рекла да Срби свакодневно трпе терор, притиске, паљење и пљачку имовине.

Највећи проблем је то што људи не могу да планирају будућност због свега наведеног, рекла је начелница Пећког округа, истакавши да очекује да ће држава Србија наћи начин да стратешки помогне Србе у Метохији и да их задржи.

Међу проблемима Срба у Метохији Радосављевић је навела и незапосленост младих, истакавши да што хитније треба предузети нешто да се млади људи овде сачувају.

Невенка Шарковић која са породицом живи у Видању код Клине у Метохији каже за Танјуг да су највећи проблеми са којима се суочавају повратници безбедност и незапосленост.

"Врло тешко се боримо са тим проблемима, фактички немамо коме да се обратимо, локална самоуправа не функционише како треба, да председника не можеш да дођешнити хоће да саслуша како треба. Врло тешко живимо", каже Шарковићева.

Објашњава да повратници у Видању живе углавном од пољопривреде али да је проблем пласман робе коју произведу.

"Тешко продајемо оно што произведемо, пшеницу хоће Албанци да купе а друго тешко, млеко, сир ако однесемо у Митровицу продамо, Албанци неће од нас то да купују. Паприку, парадајз ништа, то све пропада нема шансе да се прода", рекла је Шарковићева.

Напомиње да све чешћи инциденти који се дешавају у Метохији негативно утичу на све повратнике и да након таквих инцидентних ситуација страх код свих њих расте.

"Лоше се све то одражава на нас, треба да одмах размишљамо о деци, одмах ми на памет падне шта ће да буде са децом. Нису то неке године али када су деца ту, сасвим је друга прича, тешко је", истиче.

У селу Видање где Невенка живи са супругом и двоје деце која студирају у Митровици некада је живело 400 Срба пре сукоба на Косову, а данас у овом метохијском селу живи педесетак Срба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије