Читај ми!

Куће за још десет породица у Обреновцу

Председник Владе Србије Александар Вучић, представници Блиц фондације и Телевизије Прва уручили су кључеве за 10 кућа породицама којима су куће страдале у пополавама у Обреновцу. Обреновац ће за годину дана бити много лепше место за живот, поручио Вучић.

Премијер Александар Вучић је захвалио на великој подршци свима који су помогли да се овај посао обави, који су упутили помоћ Обреновцу, али и у још 45 општина које су страдале у мајским поплавама, преноси Танјуг.

Како је навео, пре неколико месеци је почела реализација овог посла и додао да је изузетно задовљан што се све тако брзо завршило узимајући у обзир и чињеницу да овде није постојала секундарна инфраструктура. Стога се захвалио државним органима, граду Београду, ЕПС-у, који су омогућили да се тај проблем превазиђе.

Вучић је прецизирао да се ради о 10 кућа, да је једна површине 80 метара квадратних, а осталих девет 60 квадрата, да ће у њих бити смештена једна трочлана породица, као и оне са два или једним чланом.

Премијер је додао и да је у Обреновцу донето 5.600 решења и исплаћена помоћ за људе који су претпрели штету у поплавама, а да се 381 случај жалби решава.

Вучић је рекао и да ће до 6. децембра бити завршено још 39 кућа које се граде донацијом из Уједињених Арапских Емирата и Кувајта, али да ће и све друге куће у Обреновцу бити завршене до почетка календарске зиме.

Нагласио је да је држава помогла колико је могла, да је озбиљно приступила послу обнове и да ће то наставити и даље, истовремено се захваливши свим људима који су у томе помогли.

Председник владе се захвалио и бројним компанијама које су, како је рекао, показале друштвену одговорност, и посебну захвалност изразио још једном Блицу и Телевизији Прва.

На крају је поручио да када се буду оствариле планиране инвестиције у Обреновцу и буду отворена нова радна места, тај град ће за годину дана бити боље и лепше место за живот него што је то био пре катастрофалних пополава.

За Милојка Филиповића, чија је кућа у Забрежју потпуно уништена, нови, опремљени дом је више од онога чему се надао.

"Да деда мало дане душом. да није бескућник. Не бих ни ја могао овако да урадим да сам имао своја средства", каже Милојко Филиповић.

И за Душанку Кушанић, која је остала без куће у центру Обреновца, у којој је живела 50 година, дан који се не заборавља.

"Нисам очекивала да ћу добити нову кућу, мислила сам да ћу добити можда неке парице да средим то. Ја ово нећу никада заборавити", истиче Душанка.

Јелена Дракулић Петровић, из Блиц фондације, истакла је да није ништа важније да се поред информисања грађана пробуди солидарност у свакоме од нас.

Како је назначила, нови кровови ових кућа показују да је заједничка солидарност победила.

Захвалила се свима који су помогли Блиц фондацији да упути помоћ овој и другим општинама и додала да је помоћ стигла и из других земаља које су чланице те компаније.

Како каже, одмах након поплава, организовањем акције "Позови помози" на ТВ Прва, прикупљено је 22 милиона динара што је искоришћено за помоћ унесрећенима.

Додала је и да су куће опремљене белом техником и намештајем.

Куће су изграђене у улици Милована Глишића, у обреновачком насељу Гај 1.

Један насип обновљен, ускоро други

За неколико недеља обновљен је и насип Перило на Забрежју.

Градоначелник Београда Синиша Мали истиче да је овај насип чвршћи, бољи и јачи. "Насип је од глине и споља и унутра што значи да ће у будућности спречити оно што се десило у мају ове године", сматра мали.

Ускоро ће, како је најављено, бити завршен и насип код Кајак клуба на Забрежју.

Држава је уступила земљиште а уз помоћ владине Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја и надлежних институција обезбедиће се неопходне дозволе и инфраструктурни прикључци у законском предвиђеном року, годину дана након поплава.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије