РФЗО: Неће бити несташице лекова

Појефтињење лекова неће довести до несташице медикамената, поручује директорка Сектора за лекове и фармакоекономију Републичког фонда за здравствено осигурање Милица Бајчетић. Истиче да ће лекови који се нађу на тржишту бити доброг и провереног квалитета.

Милица Бајчетић каже да је забринутост за квалитет терапије која се користи у Србији, а која се ових дана помиње, потпуно неоправдана. 

"То су лекови који се налазе на тренутној листи, који се иначе користе и који су наши осигураници користили годинама уназад", рекла је Бајчетићева за агенцију Танјуг.

Поједини лекови у Србији требало би да појефтине од 30 до 50 одсто од 1. јануара 2015. године, ступањем на снагу Правилника о новој листи лекова. Проф. Бајчетић каже да су се произвођачи са тим сложили и да је само 4, 8 одсто лекова повучено са листе, јер произвођачи нису прихватили снижење цене.

"На листи су остали лекови других произвођача из исте групе, чији су произвођаци прихватили цену и са којима су се наши пацијенти годинама у назад лечили", истиче Бајчетићева.

Ддоаје да у овом тренутку има више од 300 захтева за улазак нових лекова на позитивну листу (листу лекова које пацијенти добијају уз лекарски рецепт и које плаћа РФЗО).

Захваљујући појефтињењу лекова,каже, на годишњем нивоу биће направљена уштеда од 50 милиона евра, а већи део тих средстава биће усмерен на увођење нових иновативних лекова и проширење асортимана лекова.

"У овако тешком тренутку РФЗО са новом листом која ће ступити 1. јануара 2015. године обезбедио је два иновативна лека за наше пацијенте који ће значајно унапредити терапију шизофреније и терапију Паркинсонове болести", објашнајва Бајчетићева.

Каже да ће новим ценама лекови у Србији бити сведени на цене по којима се продају у ЕУ и да су пре имплементације правилника урађене опсежне студије где је Србија са ценама у односу на регион и Европску унију.

"Радили смо низ студија које су показале да су наши лекови 15 до 30 одсто скупљи од неких чак западноевропских земаља", наглашава Бајчетићева.

Додаје да је и студија Светске банке показала да су лекови у Великој Британији јефтинији 15 одсто него у Србији.

Председник Удружења приватних апотека "СПАС" Драгутин Рајевац каже да подржавају смањење цене лекова, ако је оно реално и ако то неће пореметити тржиште, али да смањење од 50 одсто ствара неку врсту скепсе да ће доћи до несташице појединих лекова.

"Ако се поремети снадбевање и дође до несташице лекова, онда је то лоше решење. Плашим се да би несташица лекова довела до појаве црног тржишта", закључује Рајевац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара