Читај ми!

Шабић: За деценију удесетостручен број жалби

Повереник Родољуб Шабић каже да у области слободе приступа информацијама од јавног значаја Србија има добар и континуиран процес. Упозорава да је за десет година удесетостручен број жалби тој институцији.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности каже да су грађани успели да један анонимни закон који су многи, посебно они из власти, доживљавали као 'козметички' претворе у ефикасан механизам јавности за контролу власти, преноси Танјуг.

''Иако је неоспорна чињеница да се овим законом служе и медији и новинари и субјекти невладиног сектора и политичке странке и други укључујући чак и органе власти, за цео десетогодишњи период је карактеристично да убедљиво највише захтева за приступ информацијама на свим нивоима, као и жалби поверенику подносе управо грађани, далеко више него сви други заједно'', истакао је Шабић.

Напомиње да управо чињеница да су "обични" или "мали" грађани ти који се свакодневно, у броју који се данас мери хиљадама, обраћају разним органима власти, најбоља је потврда да су потенцијали закона препознати.

''Чињеница да се великом броју захтева и удовољава онако како треба, у складу са законом, 'говори' да и све више органа власти разуме и препознаје своје обавезе према јавности'', рекао је Шабић.

Напомиње и да су у протеклих десет година успели да институцију Повереника успоставе као ефикасног заштитника права на слободан приступ информацијама од јавног значаја.

Према његовим речима, о поверењу које грађани имају у институцију говори велики и стално растући број њихових обраћања Поверенику.

''Број жалби које Повереник, по основу слободе приступа информацијама годишње прима је у протеклих 10 година удесетостручен. Укупан број предмета Повереника у 2005. години је био 437, а у 2013. години 4.930, а већ сада је извесно да ће у 2014. бити још већи'', рекао је Шабић.

Наводећи да је ефикасност Повереника на нивоу од око 93 одсто успешних интервенција што је висок, веома вредан резултат и по критеријумима старих демократија, Шабић је оценио да би тај резултат био још бољи да ''кроз цео период није изостајала подршка влада и надлежних министарстава коју су по закону дуговали''.

''Добро је што можемо себи да дозволимо констатацију да у области слободе приступа информацијама имамо процес који је добар, континуиран и иреверзибилан. Али истовремено, о чему најбоље говори огроман број жалби Поверенику, морамо констатовати да у односу власти према јавности још увек постоји мноштво проблема и неразумевања на чијем отклањању се мора упорно инсистирати и радити.

Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја објављен је у "Службеном гласнику" дана 5. новембра 2004. године, а ступио на снагу осам дана од дана објављивања - 13. новембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се