Читај ми!

Сурогат материнство ускоро у Србији?

Преднацрт будућег Грађанског законика предвиђа увођење сурогат материнства и у Србији. То значи могућност склапања уговора између будуће мајке или оца, и жене која ће за њу носити и родити бебу. Новчана надокнада за овакву услугу није предвиђена.

Сурогат материнство је до сада било забрањено у Србији, а противи му се и Српска православна црква.

Могућност сурогат материнства обрадовала је око 300.000 парова у Србији који не могу да постану родитељи.

Ангелина Радуловић из Удружења "Родитељ" рекла је да, пошто се у Србији велики број парова лечи од неплодности, свака новост која би могла да им повећа шансе да постану биолошки родитељи – свакако је добра.

"Ми имамо ситуацију да осим бесплатне подршке, будући родитељи све сами финансирају, добра законска регулатива био би добар потез, да предлог буде добар", навео је Радуловић.

Олга Цвејић Јанчић из Комисије за Грађански законик рекла је да рађање за другог може бити коришћено само као метод лечења неплодности, или када из здравствених разлога није препоручљиво зачеће природним путем или путем других видова биомедицински потпомогнутог зачећа ради спречавања преноса тешких наследних болести на дете.

"Предвиђено је да у случају рађања за другог морају бити коришћене оплодне ћелије бар једног од намераваних родитеља који би био, дакле, генетски родитељ детета", навела је Јанчићева.

Уговор о рађању за другог склапа се између жене која ће родити дете и особа које се налазе у браку или ванбрачној заједници. Уколико постоје оправдани разлози, овакав уговор могућ је и са онима који немају партнера и живе сами.

Предвиђено је да уговор не може бити закључен између блиских и даљих рођака. Ипак, све детаље прецизираће јавна расправа.

И лекарска струка поручује да је неопходно уредити цео процес пре усвајања Грађанског законика. Подсећају да нам недостаје закон о донацији биолошког материјала.

Директорка ГАК "Народни фронт" Снежана Ракић рекла је да има земаља у којима је утицај цркве толико јак, као у Аустрији или Италији, па то није дозвољено.

"Тамо није могуће радити донацију јајне ћелије. Друга ствар је здравствени разлог, без материце, жеља пацијента, и четврта ствар – питање регулативе идентитета тек рођеног детета, то је један позамашан посао да би могао да заживи у нашој пракси", рекла је Ракићева.

Председница Одбора за здравље и породицу у Скупштини Србије Славица Ђукић Дејановић каже да је витална потреба да се што пре по правилима стручности и етичности та могућност да нашим грађанима – то је витална потреба.

Ђукић Дејановић мисли да ће и став Одбора бити да подржава ту иницијативу.

У Министарству здравља кажу да је сурогат материнство у Србији за сада забрањено, кажњиво затвором од три до десет година, као и да Управа за биомедицину Министарства здравља до сада није консултована нити обавештена о било каквој иницијативи за признавање сурогат материнства.

Подсетимо, овакав вид родитељства дозвољен је у Русији, Грчкој, Белгији, Великој Британији, Холандији, Аустралији, неким државама у САД, Индији...

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се