Читај ми!

Чобанин зближио Лучане и Обреновац

Прилог о чобанину са Чемерна који је недавно емитован у Дневнику РТС-а – повезао је општине Лучани и Обреновац. Љубивоје Милинковић је тада позвао људе из поплављених подручја да му се јаве како би им поклонио три овце. Најважнији услов био је да будући власници њима умножавају стадо.

Чоколада, Златица и Сунчица, са обронака Чемерног, преселиле су се у равничарско предграђе Обреновца. Пастир Љубивоје Милинковић, из чијег су стада кренуле на пут дуг 200 километара, срећан је што може да помогне породици Миливојевић, којој је поплава однела готово све.

"Срећан им пут, драго ми је што иду на приплод. Да иду на клање не бих их дао, али за приплод иду, да запате се, размноже", каже Љубивоје.

Стигле су у домаћинство породице која је тек пре месец и по дана шатор заменила кућом.

Иако су, током поплава, и своју и комшијску стоку попели на таван, нису успели да од водене стихије спасу све животиње.

"Изгубили смо овцу и два јагњета, козу, сестрину краву. Борили смо се, заиста, да бацимо то све што је било иза себе, и кренули смо да сређујемо, да чистимо. Првенствено нам је било да средимо овчарник, да очистимо – да бисмо могли стоку да вратимо", каже Анка Миливојевић из Обреновца.

Анка и њен супруг Милан раде у школи као техничко особље. Обе плате, здружене, мање су од просечне потрошачке корпе. Због тога им је гајење оваца још један извор прихода.

"Ово ни рођени не би понудио. Овчице су сигурне, с љубављу и хвала најлепше. Ово радимо првенствено из љубави. Свакако има и користи, буде јагње, продамо, али никада нисмо заклали за себе ни овцу ни јагње", каже Анка.

Миливојевићима ће ускоро стићи и помоћ у храни за стоку.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се