Читај ми!

Осуђеници пошумљавају Србију

Око 50 осуђених лица из казнено-поправних завода из Сремској Митровици и Шапцу започели су садњу на планини Цер, лолкалитету на ком је српска војска имала пуну победу у Првом светдском рату, а у оквиру пројекта "Једно дрво за једног ратника".

Циљ пројекта, који спроводи Министарство правде, Управа за извршење кривичних санкција, "Србијашуме", Шумарски факултет из Београда, је да у наредне четрири године буде посађено 1.3 милиона стабала на подручју Србије, а уз ангажовање осуђених лица, преноси Танјуг.

Министар правде Никола Селаковић који је обишао пошумљавање на Церу и сам посадио једно дрво, рекао је да пројекат представља спајање лепог и корисног, као и јачање система алтернативног кажњавања.

Он је напоменуо да сви ангажовани осуђеници спадају у ред лакших преступника и да су потпуно добровољно пристали да учествују у реализацији те акције.

Указујући да обележавање стогодишњице од великог рата траје до 2018. године, министар правде је изразио наду да ће у том периоду бити засађено, како је навео, "најмање онолико стабала, колико смо људи изгубили у том рату", а то је негде око 1, 3 милиона.

"Циљ нам је не само да афирмишемо алтернативне видове кажњавања лакших осуђеника , већ и да подигнемо еколошку свест грађана као и да се у акцију укључе невладине организације, Удружење горана и други, рекао је Селаковић.

Заменик генералног директора "Србијашуме" Игор Брауновић рекао је да је циљ акције да се постигне 41 одсто пошумљености Србије.

"Европски ниво пошумљености је око 45 одсто, а ми се тренутно налазимо на светском просеку од око 30 одсто пошумнљености", рекао је Брауновић.

Владан Иветић са Шумарског факултета рекао је да је ово једна од најбољих начина, да се одужимо и сетимо свих жртава првог светског рата.

"Шуме су национални и стратешки интерес сваке државе и цело друштво мора да се окупи на оваквим акцијама", рекао је Иветић.

Затвореници су добровољно исказали жељу да учествују у тој акцији и да на тај начин проведу затворске дане.

Планирано је да осуђеници на локалитету Цер посаде 11.000 стабала и 8.000 китњака и 3.250 стабала дивље трешње.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се