Читај ми!

Нова фаза повратка српских породица на Косово

Канцеларија Европске уније на Косову, заједно са Министарством за заједнице и повратак али и представницима неколико корисничких општина, започиње нову фазу програма за повратак и реинтеграцију на Косову, која предвиђа повратак 250 породица у наредних 30 месеци.

Овај програм представља заједничку иницијативу коју финансирају Европска унија и Министарство за заједнице и повратак за пружање подршке стварању стабилног, толерантног и мултиетничког окружења на Косову које осигурава основна људска и мањинска права, саопштило је Министарство за повратак.

Поред тога, пројекат има за циљ да подржи одрживи повратак расељених лица кроз повећано учешће владиних и невладиних актера како на централном тако и на општинском нивоу.

"Програм за повратак и реинтеграцију је један од најбитнијих пројеката Министарства које спроводи у сарадњи са ЕУ. Хтео бих да се захвалим нашим пријатељима из Уније што нам помажу да направимо још један корак ка осигуравању значајног броја повратака на Косово кроз ову нову фазу пројекта", каже министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић.

Либор Шлад, заменик шефа јединице за сарадњу у Канцеларији ЕУ истиче да обезбеђивањем одрживих средстава за живот, унапређивањем животних услова и потпомагањем бољег приступа социјалним услугама, градоначелници корисничких општина пружају најбољу могућу услугу својим грађанима.

Пројекат ће се спроводити у седам општина: Пећи, Истоку, Клини, Обилићу, Штрпцу, Сувој Реци и Гњилану у периоду од 30 месеци.

За циљ има да обезбеди свеобухватни пакет за повратак за око 250 расељених породица укључујући пружање помоћи за повратак, реконструкцију кућа, неопходну инфраструктурну повезаност, активности за стварање прихода и међуетнички дијалог.

До сада се вратило око 600 породица уз помоћ овог програма који финансира Евроспка унија.

Европска унија је за ову фазу доделила четири милиона евра заједно са два милиона евра које је доделило Министарство.

До данас, Европска унија је доделила више од 55 милиона евра за мањинске заједнице широм Косова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара