Епископ Иринеј: Патријарх Кирил не долази да одржи лекцију

Епископ бачки Иринеј каже да је сарадња српске и руске православне цркве вековима била блиска, присна и искрена и зато је "у домену фантазије" да патријарх московски и све Русије Кирил долази у посету патријарху Иринеју да би СПЦ одржао лекцију.

Портпарол Српске православне цркве, епископ Иринеј рекао је новинарима у Патријаршији да патријарх Кирил долази у једну од редовних међуцрквених посета током које ће са патријархом српским Иринејем разговарати не само о најважнијим питањима хришћанског света, већ и о питањима уопште, преноси Танјуг.

"Ово је једна од редовних посета коју називамо мирним посетама, али с обзиром на време, светске изазове сваке природе и одговорност цркве, онап превазилази рутинске оквире и два поглавара ће разговарати не само о неким од најважнијих питања хришћанског света, већ и света уопште", рекао је епископ Иринеј.

Према речима епископа Иринеја, између разних аутокефалних цркава сарадња није увек једнако развијена, а СПЦ и РПЦ вековима сарађују блиско, као што је то случај и данас.

Указао је да је руски патријарх посебно упућен на духовну проблематику, али и да је он један од ретких људи који, како сматра, задивљујуће добро познаје проблеме у Србији, историју и перспективе.

"Зато је у области фантазије да долази да би нам одржао лекцију, то је немогуће, ми смо две сестринске аутокефалне цркве, увек се разговара са љубављу и дође до заједничких циљева", подвукао је епископ Иринеј и додао да се нада да "у медијима неће бити излета у ту врсту фантазије током тродневне посете патријарха Кирила".

Епископ Иринеј је затим изнео план посете, рекавши да ће патријарх московски на београдски аеродром "Никола Тесла" слетети у петак, 14. новембра, у 10.30, а не у 11 сати, како је раније најављено.

Разлог томе су проблеми техничке природе на аеродрому у Москви.

После поздрава и краћег разговора два патријарха, предвиђено је обраћање новинарима и то ће бити једини сусрет патријарха Кирила са медијима у Србији.

Током посете патријарху московском и све Русије биће уручен почасни докторат Богословског факултета због, како је речено, изузетног доприноса на научном пољу.

"Декан Богословског факултета, на предлог нашег универзитета, уручиће почасни докторат патријарху Кирилу", рекао је епископ Иринеј и додао да је Руска православна црква, поред осталог, заслужна за развој школства, јер је вићина црквених књига штампана у Москви, а Богословски факултет не би почео са радом ни 1920. године да није било избеглих руских професора.

Као веома значајно, епископ Иринеј је навео и откривање и освећење споменика цару Николају Другом Романову, који је недавно проглашен свецем.

"Тај споменик је први на нашем тлу, то је заједничка иницијатива две државе и значајан је зато што је после неборјених споменика стаљину и Лењину, а после Информбироа само Лењину, први споменик из класичне руске историје", додао је епископ бачки.

Патријарх московски и све Русије положиће и венац на споменик руским војницима палим у Првом светском рату, на Новом гробљу у Београду, одржати помен на гробу патријарху павлу у Раковици, а на завршетку посете служиће литургију у Храму светог Саве на Врачару.

"Надам да ћете дати добронамерне кометаре, то наши односи заслужују. Морам да нагласим огроман допринос Руске православне цркве нашем историјском бићу и нашем опстанку", завршио је обраћање новинарима епископ бачки Иринеј.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара