Изменом закона до дедовине

Како би враћање пољопривредног земљишта у поступку реституције било ефикасније, неопходна је измена закона о враћању одузете имовине и обештећењу, кажу у надлежној агенцији. Тај поступак отежава идентификација земљишта које је укрупњавано.

Стари власници и њихови наследници у поступку реституције потражују 200.000 хектара пољопривредног земљишта.

Када се 1.923 успостављала граница тадашње Југославије велепоседник Јован Жупунски није желео да остане у Румунији већ је продао имање и купио 200 ланаца земље у отаџбини тик уз међу.

Његовом сину Ђури 23 године одузета је сва имовина, данас његови наследници немају ни[та, па ни право да закупе сопстевену земљу како би је обрађивали.

Nаследник Марко Жупунски каже да формално и технички испада да су социјални случајеви.

"Мој отац нема имовину а брат и ја нисмо запослени. Ми смо се обратили локалној самоуправи СО Пландиште са зхтевом да нам дају да закупимо своју земљу како би могли да је обрађујемо да живимо и останемо овде, међутим они су одбили наш захтев", нвео је Жупунски.

Општина Пландисте има 13 хиљда хектара државног пољопривредног земљишта које издаје у закуп. Иако уредба владе омогућава старим власницима да без лицитације добију своју земљу у најам Жупунскима то није било могуће.

"Како да им дам да обрађују када не знамо која је њихова, на овој територији нико не зна шта је више чије. Вероватно ће њима држава или дати новац или вратити неку другу земљу они ту земљу коју су имали сигурно неће добити", рекао је председник Општине Пландиште Милан Селаковић.

Од доношења закона о враћању одузете имовине и обештећењу старим власницима враћено је свега 2.000 хектара пољопривредног земљишта,у агенцији за реституцију кажу да тиме нису задовољни.

Страхиња Секулић, директор Агенције за реституцију рекао је очекујуе да се врати много више и ту очекује помоћ пре свега Министарства пољопривреде.

"До сада смо имали само кочење поступка јер на скоро 90 посто наших решења чак када успемо да вратимо земљишта се улажу жалбе. Ми смо предложили измене закона надам се да ће измене закона ићи у том правцу да се поједностави поступак враћања земљишта. Говорим о ономе које је комасирано", рекао је Секулић.

Србија у свом власништву има око 830.000 хектара пољопривредног земљишта један део враћен је селима на коришћење а остало се издаје у закуп.

Зоран Кнежевић из Управе за пољопривредно земљиште рекао је да је укупно одузето више од 680.000 хектара од тога је две трећине земљишта додељено аграрним интересентима и колонистима, значи оно је у приватној својини, а остатак је у дравној својини.

Према његовим речима, зељиште које је у државној својини је могуће вратити, а оно земљиште које је у приватној својини није могуће вратити

Упућени кажу да Србија има довољно пољопирвредног земљишта да обештети све наследнике који потражују имовину и да ће по завршеној реституцији у државном власништву остати знатне површине пољопирвредног земљиста.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара