Читај ми!

Шабић о изношењу података из Пореске управе

Повереник за заштиту података о личности Родољуб Шабић саопштио је, поводом интересовања јавности за објављивање података из Пореске управе, да је поступак надзора над применом Закона о заштити података о личности покренуо још пре осам дана. Упозорава да је неопходна коренита промена односа према заштити података о личности.

Родољуб Шабић саопштио је да је непосредан повод за покретање поступка била индивидуална пријава због појављивања у медијима података који су по закону доступни само овлашћеним лицима Пореске Управе.

Међутим, у току поступка надзора радници ПУ су овлашћеним лицима Повереника дали и информације које могу бити релевантне за веома лошу, и како се наводи, крајње забрињавајућу оцену укупног односа према подацима пореских обвезника.

Овлашћена лица Повереника су информисана да су те информације, иако је ПУ пропустила да о њима раније обавести Повереника, достављене и тужилаштву и МУП-у.

"Повереник сматра да је неопходно да надлежни органи (Тужилаштво и МУП) у најкраћем могућем року провере све релевантне чињенице", наводи се у саопштењу.

Потребно проверити све што има везе са евентуалним недопуштеним масовним продором у збирке података о личности пореских обвезника, и да се о томе обавести јавност.

Повереник ће у оквиру својих надлежности, у најкраћем року предузети мере у оквиру својих овлашћења, о чему ће јавност бити обавештена, додаје се у саопштењу.

Шабић је навео да је случај из ПУ потврда онога на шта је више пута упозоравао - држава хронично, већ годинама има неадекватан и неодговоран однос према праву грађана на заштиту података о личности.

Указује и да је недопустиво да држава нема праве одговоре на питања ко, када, зашто и како има право да се бави обрадом података о личности.

"Није случајно што смо свакодневно суочени са скандалима везаним за продоре у приватност, односно незакониту обраду личних података", казао је Шабић.

Поново је упозорио да је неопходна коренита промена односа према заштити података о личности.

"Ако и даље изостане осмишљен, стратешки приступ проблемима у овој области, ти проблеми ће се континуирано и све брже умножавати, са крајње негативним последицама које у неким случајевима могу бити и дословно неотклоњиве", додаје се у саопштењу.

Иначе, представници Пореске управе саопштили су да постоји основана сумња да су из Пореске управе изнети оперативни подаци МУП-а, као и свих пореских обвезника у Србији .

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво