Помоћ родном селу из Париза

Предраг Јовановић одлучио да у родном Седлару код Свилајнца отвори погон за прераду метала и запосли мештане. У фабрици у Паризу његова годишња производња вреднија је од седам милона евра, а пласман робе која ће се призводити у Србији је обезбеђен. Планирана фабрика, задржаће младе, надају се у селу.

Из Свилајнца и села те општине четвртина становништва ради у иностранству. Ретки су они попут Предрага Јовановића из Француске који је одлучио да у родном Седлару код Свилајнца отвори погон за прераду метала и запосли мештане. У фабрици у Паризу његова годишња производња вреднија је од седам милона евра, а пласман робе која ће се призводити у Србији је обезбеђен.

У центру Седлара са мештанима разгледа простор где би до краја године требало би да буде изграђен објекат вредан пола милиона евра у коме ће за почетак радити двадесетак радника. Из села у Француску отишао је пре 44 године. Тамо је изградио фабрику металних делова за возове и метрое која сада запошљава 50 радника.

"Имао сам неке мотивације зато што смо били једна од најсиромашнијих породица у селу. Пошто сам успео тамо, желео сам да нешто урадим овде, не за мене, већ за село, за моју будућност, мом сину и деци", каже Предраг Јовановић, власник фирме С.Г.С.

Родно село помагао је и раније. Слао је новац за обнову цркве, школске библиотеке и амбуланте која је страдала у мајским поплавама.

"Људи препознају и квалитет, препознају и  дбру намеру и у људима и у свему, на крају крајева све је ово урађено због њих", каже лекар Ненад Биорац.

Планирана фабрика, задржаће младе, надају се у селу. Од 800 становника већина се бави пољопривредом, школу похађа 230 ђака, али и они гледају како да што пре оду у иностранство.

"Своју децу доводе тамо, тако да је то додатни проблем школе и у окружењу и овде у централној школи. Смањује се број ученика баш због тога", каже Снежана Ресавац, директор школе "Бранко Радичевић" у Седлару.

Управо у школи коју је завршио и много пута новчано помагао Предраг је са општином потписао уговор о куповини земљишта за фабрику. Све папире завршили су за неколико дана што му је каже и било обећано.

"Не постоји могућност да добијете страног или домаћег инвеститора у овим тешким временима уколико нисте потпуно спремни да све договоре реализујете и да урадите  на брз начин", каже Предраг Милановић, председник општине Свилајнац.

Производња алу столарије и металних делова требало би да почне у априлу, а 99 одсто производа ће се извозити. Иако је капитал стекао у иностранству каже да зна колико су наши људи вредни, а рецепт за успех је једноставан.

Предраг Јовановић истиче вољу, рад и поштење. "Сваки од нас има неко ограничено знање, знање се учи сваког дана", каже Јовановић.

Предраг је тражио да новац од куповине земљишта остане селу и да буде уложен у обнову Дома културе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара