Адвокати раде упркос казнама Коморе

После вишедневне паузе у новосадској Палати правде одржано је више од пола заказаних рочишта, којима су присуствовали адвокати које је дисциплински гонила Адвокатска комора.

Новосадски адвокати почели су да раде упркос казнама Коморе, чиме су доказали да судови поштују решење Владе Србије о обустави извршења упуства за поступање адвоката током протеста, јавља Танјуг.

Портпаролка Вишег суда у Новом Саду Јелена Остојин потврдила је да су у новосадском Вишем и Основном суду одржана рочишта и истакала да се углавном радило о притворским предметима.

"У свим предметима у Вишем суду у Новом Саду где су биле испуњене процесне претпоставке за одржавање суђења, она су и одржана у складу са законом", рекла је Остојин, додајући да су у предметима у којима су стекли законски услови за укидање притвора донета одговарајућа решења.

Адвокат Вук Ранковић из Београда рекао је да је у Нови Сад дошао ради притворног предмета, а истакао је да већ неко време ради и парничне предмете и кривичне предмете и да га радује да све већи број његових колега адвоката прекида штрајк и почиње са радом.

"Оно што ме је охрабрило то је што су ме синоћ звали из Четвртог одељења градског СУП-а у Београду да дођем на једно задржавање, међутим нисам могао одмах да се јавим и то сам учинио за сат времена, али већ је одбрана била обезбеђена јер су дошла двоица других колега, што значи да су адвокати почели да раде", рекао је Ранковић.

Адвокат из Ниша Драган Дозет рекао је да је у Нови Сад дошао на позив родбине окривљеног који се неколико месеци налази у притвору и који, како је рекао, није могао бити ослобођен, јер ниједан адвокат у Новом Саду осим суспендованог адвоката Кристијана Венцела није желео да приступи суду и да га заступа.

"По молби породице дошао сам у Нови Сад јер је окривљени отац троје малолетне деце и он је пуштен из притвора и сада је са својом породицом и може да издржава своју породицу до завршетка суђења", рекао је Дозет, додајући да позива све колеге адвокате да прекину штрајк и да почну да раде.

Дозет је истакао да Адвокатска комора решење о његовој суспензији никада није донела, иако му је речено да је суспендован, а у то се, како је нагласио, уверио данас када је судија затражио од Адвокатске коморе Ниша да достави решење о суспензији и када му је одговорено да такво решење не постоји.

Адвокат из Новог Сада Кристијан Венцел је истакао да је у рочишту коме је он присуствовао суд донео одлуку о пуштању из притвора једног малолетног лица, чиме је, како је нагласио, суд доказао да примењује решење владе Србије.

"Један малолетни притвореник је на основу решења Владе Србије и мог заступања на рочишту пуштен из притвора да се даље брани са слободе, тако да је правосудни систем Србије бар делимично почео да функционише", закључио је Венцел.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара