Читај ми!

Хиљаде жалби на Шабићевом столу

Не може се строгоћа тренирати на грађанима, каже повереник Родољуб Шабић на чијем столу се налазе хиљаде жалби. Истиче да се након интервенције повереника већина захтева за информацијом од јавног значаја испуни.

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић указао је да иако има помака и до информација се данас лакше долази него пре пет година, није добро што се број жалби које добија још увек броји хиљадама.

"Није добро што веома често одмах после прве интервенције Повереника, после питања зашто је неком ускраћена информација, власник каже – па добро, даћемо. Значи недостајало је само мало добре воље", рекао је Шабић на дебати у Новом Пазару на којој је представљен кључни налаз годишњег извештаја Повереника.

Шабић је истакао да је право јавности и грађана да зна шта власт ради, поготово како располаже јавним добрима и то право не сме да зависи ни од чије добре воље.

Указао је и да се Закон о слободном приступу информација од јавног значаја показао као ефикасно средство и да га грађани и новинари масовно користе.

Закон о слободи приступу информација од јавног значаја је једини закон који не може да прекрши обичан грађанин, већ само функционер, нагласио је повереник.

С обзиром на то да министарства у последње три године нису процесуирале "ниједан од хиљаду и једног прекршаја", то је, треба отворено рећи, позив на кршење закона и због тога 93 одсто успешних интервенција Повереника звучи невероватно, додао је Шабић.

"Не може се строгоћа тренирати на грађанима, не може се прича о примени закона и дисциплини манифестовати на грађанима, ако политичка елита не даје пример", нагалсио је Повереник.

Шабић је рекао да Нови Пазар, где је разговарао о људским правима из угла житеља тог града, није средина из које Повереник добија много жалби, а да ли то значи да је комуникација са влашћу добра или не, то грађани треба да процене.

"Ја свакако препоручујем органима власти да што висе информација учине доступним и да не чекају да их медији или грађани траже", рекао је Шабић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара