Читај ми!

Сет-топ боксови нису потребни свима

Уређаји за пријем дигиталног телевизијског сигнала нису потребни онима који имају кабловску или сателитску антену, већ само домаћинствима која телевизијски сигнал хватају преко кровне или собне антене, каже за РТС државна секретарка Тања Матић.

Поједини кабловски оператери ових дана покренули су Акцију бесплатне дигитализације, односно бесплатно коришћење сет-топ боксова за 5.000 најбржих корисника.

Државна секретарка Тања Матић је, у интервјуу за РТС, рекла да нема потребе за таквом акцијом кабловских оператера.

"За све кориснике кабловске или сателитске антене није потребан никакав уређај, они се већ налазе у режиму који дигитализација подразумева. Једино за оне који телевизију гледају преко кровне или собне антене", каже Матић.

Сет-топ боксови у радњама тренутно коштају нешто мање од 4.000 динара. Очекује се да та цена падне на 2.500.

"Влада не може донети уредбу која ограничава цену, она се формира према закону понуде и тражње. Сигурно је да ће цена пасти на 2.500 након набавке које ће Министарство обавити", рекла је Матићева.

Подсетила је да ће најугроженије категорије становништва бесплатно добити те уређаје.

"Најугроженије категорије становништва подразумевају кориснике новчане и социјалне помоћи, права на туђу негу и помоћ, пензионере са ниским пензијама који су носиоци домаћинства. То ће бити између 150.000 и 180.000 становника", каже државна секретарка и позива све заинтересоване да се пријаве Социјалном центру у свом месту.

Према њеним речима, прва дистрибуција тих уређаја очекује се почетком следеће године.

Тања Матић је навела и да дигитализацијом добијамо више телевизијских канала, али и друге погодности.

"У првом мултиплексу очекујемо 20-30 канала, а предности су и многобројне функције као што су одабир титлова, језике националних мањина, прилагођавање особама са слабијим слухом...", каже Матићева.

Према њеним речима, очекује се да дигитализација на територији целе земље почне да функционише од 17. јуна 2015, а у појединим рејонима већ од 1. марта следеће године.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се