Читај ми!

Смањене таксе повећавају школарину?

Недавно усвојен Закон о високом образовању требало би да унесе више реда у финансије факултета и учини их транспарентнијим. Поред тога, надлежно министарство је донело препоруке које услуге студенти више неће плаћати. Страхује се да би мање такси значило повећање школарина следеће године.

Најмање две пријаве испита, затим пријава, израда и одбрана завршног рада, административни трошкови за упис и оверу семестра – убудуће ће бити бесплатни. Понеки факултети већ поштују ту одлуку.

Милан Мартић, декан Факултета организационих наука (ФОН) у Београду, каже да ће на том факултету до две пријаве бити бесплатне и за буџетске и за самофинансирајуће студенте.

"До сада су на ФОН-у биле три бесплатне за буџетске, а самофинансирајући су сваку плаћали. На мастеру је било нешто другачије, али од сада ће то бити примењено на свим нивоима студија", објашњава Мартић.

Олакшице чекају и студенте у Нишу. Зоран Перић, продекан за наставу Електронског факултета у Нишу, каже да својим студентима не наплаћују три изласка на испит.

"Такође имамо разумевања за тешку материјалну ситуацију, нисмо годинама повећавали цене, већ супротно, неке цене смо смањили", тврди Перић.

Под окриљем аутономије – до сада је било приличне неуједначености. Има и случајева да се наплаћивао чак и пријем код декана.

Милован Шуваков, саветник министра просвете, то је упоредио са плаћањем контролних и писмених вежби.

"Постоје факултети који наплаћују излазак на неке испите, две-три хиљаде динара на мастер и докторским студијама. Имате примере да су најбољи студети, који су све у року давали, били на буџету, понегде плаћали и преко 100.000 динара трошкова", објашњава Шуваков.

У Ректорату Универзитета у Београду кажу да су трошкови факултета различити, као и накнаде које плаћа Министарство.

"Они који су имали веће трошкове и од Министарства добијали мање, били су принуђени да наплаћују више од студената. Било је ту и неких трошкова који, по мишљењу већине, нису оправдани, али на мањем броју факултета", каже Миодраг Поповић, проректор за финансије Универзитета у Београду.

Нове одредбе значе мање пара у каси факултета – па би последица могла да буде повећање школарина следеће године.

"Поштеније је да студент у старту зна колика је школарина него да га после сачекају неке таксе за које и није знао на почетку студија да постоје", каже Милован Шуваков.

Факултете који не поштују одлуке универзитета – чекају казне. Провераваће их просветни инспектори којих за високо образовање за сада има само три.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се