Читај ми!

За нотаре неприхватљиве даље измене закона

Председник Коморе јавних бележника Миодраг Ђукановић каже да нису прихватљиве даље измене Закона о јавном бележништву и о промету непокретности које захтевају адвокати.

У изјави агенцији Бета, Ђукановић је рекао да је Комора јавних бележника подржала актуелне предложене измене тих закона, оцењујући да је функционисање правног система у пуном капацитету у интересу грађана и да протест адвоката "у битном нарушава интерес грађана и њихова права".

"Даље измене закона које захтевају адвокати представљале би суштинску измену концепта јавних бележника и сводило би их на оверитеље потписа, што је апсолутно неприхватљиво и за Комору и за јавне бележнике", рекао је Ђукановић.

Ђукановић је додао да је то само став Коморе на захтеве адвоката и да није било наговештаја да ће се тако нешто и догодити.

Одговарајући на оптужбе изнете у скупштинској расправи да су јавни бележници "језгро правосуђа под контролом режима", Ђукановић је рекао да је реч о паушалним оценама и да ни у једном коментару није дат конкретан пример да је неки бележник политички ангажован.

Према његовим речима, закон спречава јавне бележнике да буду чланови органа странака или да их финансирају.

"Када је конкурс био расписан, он је подразумевао да сваки нотар има правосудни испит, пет година радног искуства након правосудног испита и нотарски испит. То су озбиљни критеријуми и са њима правници испуњавају услове за судије вишег суда", рекао је Ђукановић.

Он је додао да је конкурсна комисија рангирала кандидате на основу тих критеријума и предложила министру такав избор.

Говорећи о броју нотара у Србији, Ђукановић је подсетио да је предвиђено да их укупно има 371, односно по један на сваких 25.000 становника, а да их сада има нешто мање од 100.

"У најскорије време биће расписан још један конкурс и биће попуњена сва места. Ако пракса буде показала да их треба више, онда ће бити изабрано још", рекао је Ђукановић.

Раније је било предвиђено да у једној општини за нотара може да конкурише само неко ко има пребивалиште у тој општини, а предложеним изменама закона биће омогућено да конкуришу и они који живе у другим општинама.

Ђукановић је рекао да ће измене закона обезбедити да од цене коју нотар наплати 20 одсто оде у буџет на име пореза на додату вредност, а да 30 одсто оде у правосудни буџет, док ће бележнику остати 50 одсто.

"Ни то није приход, него оно од чега он плаћа све трошкове, плате запослених, трошкове простора и чланарине. Када се то све одбије, оно што остане представља оно што је нотарска добит", рекао је Ђукановић.

Према његовим речима, нотарске тарифе нису неповољније од тарифа које су биле предвиђене пре појаве нотара, када су грађани морали да плаћају оверу у суду и, најчешће, услуге адвоката за састављање уговора.

Први човек Коморе јавних бележника рекао је да је збир накнада адвоката и судске таксе у највећем броју случајева већи од накнаде нотара установљене законом, а да је раније суд само проверавао идентитет странака које су оверавале уговор.

"Солемнизација (овера) се наплаћује 60 одсто од тарифе која је до сада важила за састављање записа", рекао је Ђукановић и додао да тај процес предвиђа и проверу да ли је исправа сачињена у складу са законском регулативом.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара