Потрошачка глад и у кризи

Чини се да, што су плате мање и беспарица већа, то су веће гужве у тржним центрима, дуже рекламе на телевизији и више билборда на улицама. Највише се нуди оно што је већини грађана Србије недостижно скупо.

У минут по поноћи и после шест сати чекања у реду. До ајфона 6, први у Србији дошао је двадесетшестогодишњи студент. И тако уписао Београд на мапу 36 светских метропола у којима је те ноћи владала "епл" грозница.

Оператери су, кажу, брзо распродали прву серију телефона, чија цена прелази хиљаду евра, и то у земљи где је просечна плата дупло мања и не покрива ни потрошачку корпу.

"Велики део становништва припада томе што би се могло назвати потрошачким друштвом јер на њих утичу рекламе, оријентишу се према материјалистичким вредностима, према статусној потрошњи. сви ти класични елементи потрошачког друштва постоје и овде", каже социолог Владимир Вулетић.

На питање да ли имамо право или квазипотрошачко друштво, одговор дају тржни центри. Од најјефтинијег до најскупљег бренда - свака роба има свог купца. Често недостаје само паркинг место. Да имамо више новца, само бисмо трошили више.

"Ту је поента колико ви са мање примања можете да приуштитте. То је један стил живота који није могуће лагано испратити па се некад заврши са презадужењем и на крају сиромаштвом", објашњава економиста Александар Стевановић.

Некада се потрошачким друштвом сматрала средња класа. Данас су сви потрошачи.

"И нижи средњи слој и радничка класа, сви ти људи који имају приступ и оријентисани су ка новцу хоће да зараде више да би могли да троше више", додаје Вулетић.

Само за богате - ту поруку шаљу рекламе сатова вредних колико и аутомобил. Билборди са аутомобилима који коштају колико и двособан стан у Београду, пропагирају престиж. Коме се обраћају?

"Имате један слој предузетника, имате и даље један, али прилично танушан, слој стручњака који су запослени у страним компанијама, менаџера - то је слој који себи може да приушти ову врсту производа", наводи Вулетић.

Тржни центри су пуни оних који не могу да купе скупо. Они само гледају или купују оно што личи на скупо како би заварали глад потрошачу у себи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара