Читај ми!

Српски сан једног Немца

Многи пензионери из развијених земаља Европске уније одлучују се да своју домовину замене новим трајним стаништем где могу живети без стресног свакодневног темпа. И Србија постаје привлачна дестинација, а осим хране, странци код нас хвале и гостопримство и непосредност људи.

Најсвечанији дан у животу Ролфа Кулбла из Минхена био је када је добио српску личну карту. Почетком деведесетих почео је да долази у Пожегу, а због пријатеља је одлучио да се из престонице Баварске у Немачкој, трајно досели на врх Пријановића код Пожеге.

"Захвалан сам што имам такве пријатеље већ дуги низ година. Радо живим овде зато што се осећам потпуно слободан, а посебно сам поносан на своју српску личну карту", истиче Ролф Кулбл из Пријановића код Пожеге.

Супруга Светлана је желела да остане у Немачкој, али су победили Ролфова упорност и економски разлози, поготово када је остао без посла.

"Са овако малим приходима, не бисмо могли да опстанемо у Минхену, ни случајно. Овде можемо релативно добро да живимо, а Ролф нема никаквих прихода, него практично живимо од моје пензије", каже Светлана Кулбл.

Као искусан механичар и заљубљеник у теренску вожњу, Ролф је почео да усавршава "ладу ниву". У реализацији бројних идеја за тај хоби, којим не би могао да се бави у Немачкој, помаже му комшија Зоран Дуњић, који зна немачки језик.

"Дошао је на идеју да се позабави 'нивама' за рели-спорт. Може да се унапреди у сваком случају, само ко жели то да финансира, ипак је то скуп хоби", објашњава машинбравар из Пожеге Зоран Дуњић.

На неусавршеном српском језику споразумева се са Душком Цицовићем, код кога сваки дан свраћа у радионицу, са којим дели и много више од љубави према механици.

"Добри смо пријатељи, језик је мала баријера, али разумемо се у потпуности, тако да немамо неких већих проблема. Сви моји пријатељи су његови пријатељи, тако да су и њега прихватили", каже ауто-механичар из Пожеге Душко Цицовић.

Душко каже да је са Ролфом упознао Немачку и Аустрију, не по ауто-путевима већ по теренској вожњи. Спој немачко-српског пријатељства, резултирао је тиме да њихове "ниве" са српским таблицама увек привуку пажњу, јер су због побољшања премашиле и немачке стандарде.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара