Читај ми!

АПР: Потпуна јавност и доступност података

Поводом саопштења којим су се огласили УНС и НУНС, као и најаве поступка надзора над применом Закона о заштити података о личности, Агенција за привредне регистре обавештава јавност да ова агенција омогућава потпуну јавност и доступност пословним подацима из својих база. Подаци из захтева за коришћење архивске грађе користе се искључиво због заштите докумената, наводи АПР.

Агенција у саопштењу наводи да омогућава јавност података преко своје интернет странице на којој објављује ажурне податке и скенирана, законом прописана, документа, а приступ комплетној документацији из своје архиве омогућен је свим грађанима, па и новинарима, без икаквих ограничења.

"Подсећамо да је увид у документацију бесплатан и да АПР, у оквиру својих надлежности, издаје копије докумената", наводи Агенција и истиче да и новинари, као и сви грађани имају потпуно слободан приступ архивској грађи и документацији.

"Ради остваривања права на непосредан увид у документацију, сви заинтересовани обраћају се Агенцији ради наручивања предмета и заказивања термина за прегледање документације. Податке о свом имену и презимену, као и контакт телефоне, АПР-у су и до сада остављали корисници који су наручивали копије докумената и предмете путем електронске или обичне поште, или преко организационих јединица Агенције", додаје се у саопштењу.

Како се истиче, једина новина је увођење захтева за коришћење архивске грађе који се попуњава при преузимању наручене документације и у који се уносе подаци са именом и презименом корисника архивске грађе, без навођења занимања, институције и осталих личних података, уз обавезно навођење пословног имена или броја предмета који се тражи.

"Подаци се користе искључиво у сврху евидентирања корисника, због заштите архивских докумената и јавног интереса и у друге сврхе се не користе. Уосталом, овакав захтев морају да попуне и корисници услуга других архива односно установа заштите културних добара и оваква пракса не представља никакав изузета", наводи АПР у саопштењу.

Додаје се да су подаци које се уносе у овај захтев обимом мањи од података који се уносе у образац прописан по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја, на основу којег државни органи пружају информације од јавног значаја.

"Процедура у вези са издавањем и коришћењем архивских докумената експлицитно и недвосмислено је предвиђена чл. 38. Закона о поступку регистрације Агенције за привредне регистре и чл. 4. Закона о Агенцији, којим је прописана обавеза Агенције за самостално старање о документацији и архиви и примену мера које се односе на обраду, управљање, смештај, техничко-технолошку и безбедносну заштиту ове грађе", пише у саопштењу.

Како се наводи, у циљу испуњавања ове законске обавезе, Агенција примењује Закон о културним добрима као и све друге прописе који регулишу област заштите и управљања архивском грађом и документарним материјалом.

"Подсећамо, за издавање копије документације из архиве АПР наплаћује накнаду за извршену услугу, у складу са Одлуком о накнадама за послове регистрације и друге услуге које пружа АПР, а начин плаћања накнаде прописује подношење захтева који се везује за уплату. Доказ о уплати, као и до сада, садржи име и презиме подносица захтева тако да је Агенција и до сада поседовала податке о имену и презимену лица коме је издавала копије докумената", пише у саопштењу АПР-а.

Наведено је и да је транспарентан систем омогућио великом броју грађана да без тешкоћа, на једноставан и ефикасан начин, дође до потребних информација, баш као што је једноставан и приступ за добијање копија документације.

"Као и остали грађани, и новинари-истраживачи користе архиву Агенције и наводе је као званичан извор података, Једино што је потребно јесте попуњавање писменог захтева чиме ничија права нису угрожена или ограничена", закључује АПР.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара