Читај ми!

Страх од (не)успеха

Нама у Србији често поручују да посао не чекамо него да га тражимо, још боље - да га стварамо. Мало ко се на то одлучује, а један од главних разлога јесте страх од неуспеха. Искусни предузетници ће вам рећи да је он претеран, али лако је њима.

Не могу сви да попут Доналдa Трампа преживе и неколико банкрота, али то не значи да треба да таворе на послу који им не одговара.

Душан Круноски из Уније послодаваца Србије каже да постоји пет хиљада одличних малих предузећа која праве одличне билансе и која никада нису узела ни динар кредита.

"Од тих пет хиљада малих предузећа, вероватно би могло да буде петсто великих сјајних предузећа када би њихови власници имали храбрости да се упусте у кредитну авантуру", каже Крунски.

Дефинитивно без ризика нема добитка, и без учења на сопственим грешкама нема добитка.

Иако је у Србији чини се скоро сваки посао авантура, у њу се не може а да се не прескочи први степеник. Да попусте стеге страха од несупеха.

"Страх је кочница ка успеху, јер људи су таква бића. Зато што би да остане све по старом, да се не мењају, да не преузимају ризик или одговорност, а да им буде боље", каже психолог Небоша Јовановић. 

Да је страх од неуспеха урођен, никада не бисмо проходали. Први страхови долазе са првим оценама. Свесно или не, најчешће нам га усаде они који нам желе најбоље, али и они који нас уче првим лекцијама.

"Деца већ од другог разреда добијају оцене и неминовно је да те оцене представљају и начин на који се они упоређују са другима, тако да је ту много извора за потенцијалну фрустрацију. Посебно ако деца развију несвесно један захтев да морају да постижу одличан успех, а то је нешто што могу родитељи из најбоље намере да пренесу на дете", објашњава школски психолог Миља Кривокућа.

И баш од најранијег детињства примењујемо погрешан образац. Сваки неуспех убрајамо у негативну статистику о себи.

"Ако ми неуспех искористимо као повратну информацију, онда он може бити корак ка успех у том смислу шта нисмо добро урадили па да следећи пут урадимо на бољи начин", наводи прихолог Небојша Јовановић.

Ко направи тај први корак и прегази свој страх од неуспеха направиће их још много. Можда неће сви бити прави, али ће водити ка победи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије