Читај ми!

Осморо малишана чека на трансплантацију

У Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој осморо малишана чека на трансплантацију бубрега. Од почетка године у тој здравственој установи урађене су две трансплантације, једна са живог сродника и једна кадаверична (од преминуле особе).

Трансплантирана деца заједно са директором клинике Зораном Радојичићем засадила су дрво у дворишту болнице како би подсећало на несебичност и племенитост људи.

Радојичић је рекао Танјугу да донорство представља висок степен храбрости и хуманости и нагласио да трансплантација значајно поправља квалитет живота пацијентима који су на дијализи.

"Такође, мање кошта лечење тих пацијената, али квалитет живота је оно што је најважније", рекао је Радојичић.

Стефан Алавања бубрег је добио од своје баке када је имао две и по године. Захваљујући трансплантацији он се данас развија нормално као и сви његови другари, може да пије течности колико хоће, може да једе шта хоће, иде у школу, може да се дружи.

"Није везан сваки други дан за апарат за дијализу. Расте и развија се као његови вршњаци, иде у школу, што деца на дијализи не могу", објашњава Стефанонова мајка Јелена Алавања, која је председница Удружења деце бубрежних болесника и трансплантираних особа "Све за осмех".

Подсетила је да се у овом тренутку дијализира више од 4.500 људи, чији би живот био далеко квалитетнији када би добили бубрег од донора.

Међу пацијентима који су на дијализи има и деце који проводе и по неколико година чекајући трансплантацију, а Дечја клиника у Тиршовој је једина установа која збрињава ове пацијенте.

Садњу дрвета у дворишту дечје болнице у Тиршовој организовала су удружења "Све за осмех" и "ДонорХерој" у знак захвалности онима који су донирали органе за трансплнтацију и тиме спасили животе деце на дијализи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво