Читај ми!

Координисано против климатских промена

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић рекла је у Бечу да је неопходна координисана сарадња у борби против ефеката климатских промена. Истиче да Србија интензивно припрема стратегију.

Министарка је рекла да је учешће на конференцији "Р20 Аустрија и ЕУ - региони кључни актери за заокрет у енергетици" била прилика да се размене искуства из региона и да се договори јача сарадња, преноси Танјуг.

Како је истакла, јачање сарадње подразумева снажнију подршку већем коришћењу обновљиве енергије, зелене економије и чистих технологија, затим заштиту животне средине и борбу против климатских промена.

"Иако је Аустрија по овоме што је урадила у овој области земља водећа у региону, задовољна сам што сам могла на конференцији да укажем на то да Србија има разрађене циљеве, пројекте, студије како да свој енергетски сектор трансформише у зелени и одрживи", изјавила је министарка.

Указала је на националну студију о зеленој економији и одрживости раста, али и да се у Србији интензивно припрема стратегија борбе против климатских промена.

Та стратегија је, према њеним речима, изузетно важна јер су штете од климатских промена сваке године све веће и разорније.

"Са климатским променама и ефектима елементарних непогода природних катастрофа не суочава се само Србија већ и друге земље у региону. Штете после мајских поплава су огромне и процењене су на преко 1,5 милијарди евра, а процене су да су сваке године без катастрофалних поплава штете такође, велике, и то у висини од 130 до 400 милиона евра", рекла је министарка.

Додала је да су штете директне и индиректне, јер се односе на све секторе привредног и друштвеног живота.

Богосављевић Бошковић је нагласила да је изузетно важно да у решавању питања борбе против климатских промена наступ и активности буду координирани, међуресорни, а и константан у смислу сарадње земаља у региону.

Са министром пољопривреде Аустрије Андре Рупрехтером министарка је, како каже, разменила доста информација у вези са пољопривредом и пољопривредном производњом у две земље.

Према њеним речима, оријентација је на органској производњи у контексту свих промена, енергетског сектора, заштите животне средине.

"Та тема је важна и биће интересантна и за Србију у смислу практичне примене. Договорили смо да једна од наредних посета буде везана за органску продизводњу, да заједно са сарадницима обиђем фарме и кроз ту сарадњу искуства Аустрије пренесем на наше произвођаче, за које сам уверена да могу бити интересантна", закључила је министарка.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се