Читај ми!

Вулин: Законима штитимо права свих

Министарство за рад ради на томе да сви најављени закони били донети у року, рекао је Александар Вулин. Основни циљ је да закони буду добри, једноставни и лаки за примену, јер њима треба променити све оно што се у пракси показало погрешним, каже министар.

Министар за рад Александар Вулин рекао је да на припреми нечег што се зове кодекс радног законодавства ради "озбиљна радна група" сачињена од најбољих представника правне и социолошке науке и најистакутијих домаћих економиста.

Вулин је у интервјуу Танјугу најавио да ће први међу тим законима бити о правима бораца и њихових породица и закон о запошљавању странаца.

Како каже, уследиће закон о социјалном предузетништву, један, према његовом мишњењу, веома важан закон, а у року од наредних годину дана и нови закон о раду, који ће бити писан испочетка и садржаће све оно што је до сада било пропуштено.

У овом тренутку фокус Министарства је на законима о борачким правима и правима њихових породица и запошљавању странаца.

"Закон о борачким правима, правима њихових породица и инвалида је први који се доноси од времена СФРЈ", истакао је Вулин напоменувши да су се права ове популације до сада решавала махом уредбама и разним другим подзаконским актима, који су често били противречни.

Зато ће, истиче, ово бити први пут да се законом целовито решава овај проблем.

"Свих ових година, није било интереса за тим, као што видите ми смо у првих шест месеци свог мандата већ дошли до тога да доносимо овај закон. Закон је одавно најављен, мислим да у наредних неколико дана улази у јавну расправу, свако ће моћи да каже шта мисли о том закону и сигуран сам да ће до краја године овај закон бити у парламенту и верујем да ће бити усвојен", рекао је Вулин.

Овај закон, према речима министра, регулише сва постојећа права, додаје још нека као, на пример, да борци имају здравствено осигурање, уколико немају ни један други основ за то.

"Дакле уколико нису ни запослени, или нису на евиденцији незапослених ил' немају неки други социјални механизам за задовољавање бар тог основног људског права, ево, на овај начин ће га добити", истиче Вулин.

Такође, додао је, борци ће имати могућност добијања социјалних станова које граде локалне самоуправе које су дужне да одреде одређене попусте за поједине борце.

Претходно, наравно, каже министар, треба одредити ко је борац и које категорије је, као и како су права која има стечена.

"Овим законом ће јасно бити коначно регулисано ко се борио за ову земљу и шта му земља због тога дугује", навео је Вулин.

Заштитити све раднике

Говорећи о закону о запошљавању, који ће још раније ући у процедуру, Вулин каже да је реч о акту који првенствено треба да заштити положај домаћег радника, али и да, наравно, регулише положај странца који су запослени у Србији.

"Странцу треба обезбедити сва права и обавезе које произилазе из радног односа, али исто тако као и свака друга земља, да у одређеној мери штитимо сопствено тржиште рада, првенствено тиме што ћемо обезбедити да се на првом месту запошљавају странци, са занимањима која су дефицитарна", објашњава министар за рад, борачка и социјална питања.

Запошљаваћемо странце од којих, додаје, можемо нешто да научимо, а број оних који се баве истим занимањима као и ми биће смањен на најмању могућу меру.

У сваком случају, истакао је, то је нешто што се ради у сагласности и у чврстој координацији са свим удружењима страних инвеститора, са Европском комисијом, јер такве законе доносити а не питати оне на које се они односе, било би заиста погрешно.

А када је реч о новом Закону о раду, министар каже: "Рано је говорити о томе, има још годину дана. Полако."

Ипак, он је уверен да закон о раду треба да буде кратак, ефикасан и да се односи искључиво на радни однос, а све што нема непосредне везе са радним односом, треба да буде посебно и још боље регулисано одговарајућим законским актима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво