Протест "Правда за Стелу Гундељ"

Око сто грађана протестовало је испред зграде Министарства правде у којој је и Републичко јавно тужилаштво, захтевајући преквалификацију оптужнице и строжу казну за Александра Шундића који је у фебруару прошле године убио Стелу Гундељ.

Окупљени грађани носили су транспаренте "Правда за Стелу", "Стоп насиљу над женама", "Реагујте док није касно".

Александар Шундић осуђен је у јулу ове године на 15 година затвора за убиство Стеле, што је максимална казна за кривично дело убиства.

Породица Стеле Гундељ сматра да је казна преблага и да је Шундић требало да се терети за кривично дело тешког убиства за које је запрећена казна од 30. до 40 година затвора.

"Наше Стеле више нема, али колико има убица, повратника, силоватеља, томе мора да се стане на пут, казнена политика мора да се промени", рекла је мајка убијене Стеле Катица Гундељ за агенцију Бета.

Она је указала да су тражили разрешење судије и тужиоца, као и да су од јула покушавали да ступе у контакт са републичким тужиоцем Загорком Доловац.

Доловац је разговарала с родитељима Стеле Гудељ. Како је речено агенцији Бета у Републичком јавном тужилаштву, Загорка Доловац је затражила списе предмета да би размотрила рад заменика тужилаца у том предмету.

"Након детаљног увида, републички јавни тужилац ће одлучити да ли ће донети одлуку о подношењу захтева за заштиту законитости", речено је Бети у Тужилаштву.

Катица Гудељ рекла је да је задвољна што је до састанка дошло, али и да је и разочарана јер је схватила да до сада нико није радио на случају убиства њене ћерке.

"Тужитељка је тек сад рекла да је тек јуче тражила од суда документација и да ће одржати колегијум са тужиоцима. То значи да се да се тиме нико раније није бавио, а ми од јула тражимо поновно суђење", рекла је Катица Гудељ.

Подсетила је да је иницијативу за преквалификацију оптужнице потписало 2.300 грађана, као и да Апелациони суд није прихватио њихову жалбу да се понови суђење јер су, како је навела "треће лице у спору и нису оштећена страна".

Протесту су присуствовали и чланови невладине организације "Мреже Жене против насиља", чија је представница Ведрана Лацмановић рекла да је сваке године могло да буде спречено убиство трећине жена, јер су све оне пријављивале насиље.

"Као и у случају Стеле Гундељ, која је пријавила насиље месец дана пре него што је убијена, то сваке године уради 30 одсто жена, зато инсистирамо да институције раде свој посао, да на сваку пријаву реагују и изврше процену ризика", рекла је Ведрана Лацмановић за агенцију Бета.

Додала је да блага казнена политика шаље поруку да је насиље допустиво и да умањује капацитете жена за излазак из насиља. Према подацима Мреже Жене против насиља, сваке године у Србији буде убијено око 30 жена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара