Читај ми!

После две деценије коначно Српкиња

Перса Бацић из Доње Трепче код Чачка, рођена у породици Поповић у селу Врака код Скадра, коначно је, после двадесет година, добила држављанство Србије. Тако је постала Српкиња "на папиру", што је, како каже, увек била у души.

Перса и њен супруг су у понедељак почели штрајк глађу у близини Владе Србије. Јуче се вратила у место боравка, а јутрос јој је уручен папир којим је потврђено да је стекла држављанство Србије.

Перса је, у изјави Танјугу рекла да је пресрећна, да захваљује свима надлежнима и да је, иако држављанство покушава да добије већ двадесет година, изненађена.

"Коначно је решен проблем са којим се мој супруг и ја боримо већ две деценије", каже Перса Бацић додајући да ју је увек саслушао, а својим текстовима о њеном проблему и много помогао Гвозден Оташевић, новинар Политике.

Перса је рођена у Албанији, у породици Поповић у селу Врака код Скадра, у коме живи много Срба.

По рођењу је добила име Дрита и албанизовано презиме Попај, у складу са тадашњом политиком албанске државе која је негирала националне и етничке посебности других народа. Њеном оцу је чак претило и затварање јер је ћерки дао српско име.

Преко планинских врлети, 1989. године је са још неколико Срба, нелегално прешла у Црну Гору у потрази за бољим животом, а након затвора населила се на Косову и Метохији и удала за Десимира Бацића са којим има троје деце.

Пред вихором рата 1999. године побегли су на север и 2005. се населили у Доњој Трепчи, али тешкоћама није био крај, јер Перса није званично била грађанин ове државе.

Десимира је снашла несрећа у којој је остао без једне ноге, а Перса је остала без посла јер није имала држављанство Србије.

"Нисам смела да изађем из куће без папира, била сам као у кућном притвору. Сада је све много лакше. Постала сам Српкиња и по папирима, а то сам увек била у души", истакла је Перса Бацић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије