Читај ми!

Селаковић: Ометање правде је кажњиво

Неприсуством адвоката у судници угрожена је безбедност грађана, али и заштита људских права, каже министар правде Никола Селаковић за РТС. Упозорава да се у Кривичном законику наводи да се ометање спровођења правде кажњава затвором.

Влада Србије није укинула Упутство Адвокатске коморе Србије, већ је обуставила примену, каже министар правде Никола Селаковић истичући да је тај акт представљао претњу адвокатима.

Упутством адвокатске коморе Србије адвокатима је наложено да штрајкују под претњом дисциплинских санкција и искључења из адвокатуре. То значи да су они који су желели да раде били под претњом да изгубе посао ако не послушају комору, рекао је Селаковић гостујући у Дневнику РТС-а.

Министар је истакао да је "тим незаконитим деловањем" угрожена заштита људских права. Ако се неко приведе, саслуша и изведе пред судију, на основу Упутства коморе не би било адвоката који би по службеној дужности бранио осумњиченог, те не би могао да буде одређен притвор. Са друге стране, ако би се адвокат појавио, био би избачен из коморе, објаснио је Селаковић.

Министар је позвао адвокате, који то желе, да сутра почну да раде, напомињући да би они који их у томе спречавају могли да сносе кривичну одговорност.

"Кривичним закоником Србије јасно је предвиђено кривично дело ометања правде и онај ко позива друге на отпор или неизвршење судских одлука или на други начин омета вођење судског поступка, кажњава се затвором, као што се затвором и новчаном казном кажњава и онај ко увредом, силом, претњом или на други начин омета или спречи адвоката у обављању његове адвокатске дужности", рекао је Селаковић.

Селаковић је за следећу седмицу најавио наставак преговора о решавању питања опорезивања, додајући да се може преговарати о трајном решењу.

Говорећи о тврдњама адвоката да им је 90 одсто посла одузето увођењем јавног бележништва, Селаковић је рекао да су то одвојене ствари и да је Закон о јавном бележништву донет пре три године.

Каже да је и у другим државама увек постојало негодовање, али да бележништво доноси највећи степен сигурности јер бележник гарантује сопственом имовином. То је бележништво учинило правно сигурнијим у односу на адвокатуру, рекао је министар.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије