Дaвенпорт: Борба против дискриминације кључна

Забрана дискриминације и једнакост саставни су део европских правних тековина, које је Србија прихватила, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт и изразио наду да ће Србија у недељу одржавањем Параде поноса послати позитивну поруку толеранције и различитости.

Мајкл Давенпорт каже да је на законодавном и институционалном нивоу Србија предузела све мере да се усклади са овим стандардима, преноси Танјуг.

"Надам се да ће Србија моћи да пошаље позитивну поруку толеранције и различитости у недељу", поручио је Давенпорт на конференцији за новинаре од називом "Исти, другачији, различити".

Наглашава да је борба против дискриминације кључна за даље европске интеграције Србије, додавши да је она и део поглавља 23 које се тиче и заштите основних људских права.

"Унија је више него скуп правних тековина које треба преузети. Она је пре свега скуп заједничких вредности. Међутим, толеранција, једнакост међусобно разумевање се не схватају као већ постигнут циљ, већ представљају и заједничку мисију и визију свих држава чланица ЕУ", истиче Давенпорт.

Додаје да је неопходно да се стално улажу време, ресурси и воља да се ове вредности развијају и јачају.

Давенпорт подсећа да дискриминација почива на предрасудама и истиче да докле год у друштву има случајева дискриминације, институције надлежне за њено сузбијање и све друге треба да указују на то.

"Докле год нечија лична особина представља разлог да се она стави у неповољнији положај, институције које се боре против дискриминације имају обавезу да информишу о тим случајевима и да се баве том тематиком", поручује Давенпорт.

Додаје да у Србији и даље постоји дискриминација и подељеност у многим сегментима и да се и даље велики број група суочава са ситуацијом да немају једнаке услове само због неког њиховог личног својства.

Дискриминацију, каже, тешко је искоренити, зато је потребно радити на едукацији становништва, а посебно младих.

"Радује ме што ће ова кампања бити усмерена ка младима јер они могу да наставе да вреднују ове вредности, који по истраживањима нажлост показују највише неразумевања", каже Давенпорт.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије