Више од 100.000 молби за држављанство Мађарске

Молбу за двојно мађарско држављанство до сада је предало 119.000 држављана Србије, рачунајући и они који живе у иностранству, а преци су им били рођени у Војводини, каже конзул Генералног конзулата Мађарске у Суботици Габор Ковач.

Конзул Генералног конзулата Мађарске у Суботици Габор Ковач објашњава да око 10 до 15 одсто подносилаца захтева за двојно мађарско држављанство није мађарске националности, али су њихови преци били држављани некадашње Мађарске, преноси агенција Бета писање портала Војводина данас.

Услови за стицање мађарског држављанства по поједностављеном поступку остали су исти: подносилац молбе треба да познаје језик и да је неко од његових предака био држављанин Мађарске.

Ковач упозорава да се познавање језика редовно контролише, јер је било случајева да су подносиоци имали проблема са говором и разумевањем.

"Најновији случај је повлачење држављанства четири особе из Војводине, односно Србије, приликом предаје молбе за мађарски пасош, када су приликом тог процеса имали тешкоће са језиком", каже Ковач.

Додаје да у свакој фази поступка за добијање држављанства постоји могућност за контролу познавања језика и то приликом предаје молбе, приликом полагања заклетве и приликом предаје молбе за пасош, као и у евентуалном каснијем обраћању мађарским органима.

Ковач упозорава и да се држављанство може повући од оних који су га стекли кривичним делом, преваром власти и корупцијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије