Читај ми!

Брза храна заменила школску кухињу

Од 13 основних и средњих школа у Врању, само једна има кухињу где се свакодневно припрема ђачка ужина. Међутим, тај оброк једе сваки трећи ученик. Продавнице и киосци брзе хране су места која ђаци најчешће бирају за куповину оброка. Лекари кажу да је такав избор главни узрок дијабетеса и гојазности код деце.

Ученици брзу храну купују најчешће за време великог одмора. На менију ђака и основаца и средњошколаца најчешће су пица, тост, пецива.

"Било би добро да једемо нешто здравије, да не узимамо сaмо брзу храну током школске године", каже ученица Наталија Младеновић.

Сличног је мишљења и њен друг Ђорђе Мишић.

"Могла би у школи да се организује нека менза, није то ништа чудно. У другим школама то има свуда, али не у Врању", каже Ђорђе.

Ретки су родитељи који деци код куће припреме ужину за школу.

"То се у друштву не одобрава. Ја бих спремила, али неће да понесу. Траже да спремимо или да купе, али углавном су оријентисани на ужину у школи", прича један од родитеља.

У Врању се ђачка ужина припрема само у Основној школи "Вук Караџић", али је интересовање ђака мало. Тек сваки трећи једе оброк припремљен у школској кантини.

"Припремамо кифле са кремом, сендвиче, пљескавице и обавезно уз сваки оброк иде чај, јогурт или млеко", кажу запослени у ђачкој кантини у ОШ "Вук Караџић".

У осталим школама Савет родитеља одлучује о понуди за ужину.

"Одаберемо добављача јавном понудом. Углавном су то нека сува пецива, али услови су такви да не може боље. Нутриционисти предлажу сендвич са хлебом од интегралног брашна. И нешто од сира и квалитетнија шунка у комбинацији са поврћем или воћем", каже Здравко Величковић, директор Основне школе "Бранко Радичевић" у Врању.

Брза храна и неправилна исхрана воде у гојазност, дијабетест и болести срца, кажу лекари.

"Доводи до нагомилавања масних наслага и сигурно је пут у једну хроничну болест деце, а то је болест кардиоваскуларног система", истиче Јелена Илић Ристић, педијатар у Школском диспанзеру у Врању.

У Пчињском округу од дијабетеса је оболело 50 деце, половина од тога у Врању. Од почетка године до сада, Школски диспанзер регистровао је 112 гојазних основаца и средњошколаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара