Читај ми!

Oбнова путева, квалитет или квантитет

Непогоде које су погодиле источну Србију могле би да успоре обнову путева оштећених у мајским поплавама. Из министарства уверавају да ће сви радови бити готови до 1. октобра. Стручњаци рокове стављају под знак питања – због квалитета радова.

Мајска вода је многима однела пут до куће, школе, продавнице, болнице. Иако је приоритет обнова кућа, упоредо се поправљају и путеви. Неки су већ проходни, на другима се ради, трећи чекају свој ред. На деоници Лозница–Крупањ, у месту Коренита, путеви су враћени у стање пре поплава. Неколико километара даље, у село Костајник још не могу аутобуси.

Владимир Стефановић из Крупња истиче да мештани морају да спреме огрев за предстојећу зиму. "Иако се улажу неки напори да се све санира – видите и сами да је то недовољно, дани измичу", каже Стефановић.

Доста је и урађено. Обновљен је пут Лозница–Прњавор, али и мост код села Добрић. С друге стране, на путу Лозница – Мали Зворник, ради се с прекидима.

Због лошег времена, специфичног терена и прибављања дозвола, радови на неким деоницама могли би да се одуже, тврде извођачи. Таква ситуација је на путу од Чачка ка Овчар бањи, где се реконструише 700 метара пута, а поправка ће трајати десетак дана дуже.

Има механизације, људи и новца за приоритете – путеве првог и другог реда и они ће бити поправљени у року, обећавају надлежни. До Нове године, кажу, и 32 клизишта и 15 мостова.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић наводи да је осамдесет одсто путева поправљено и каже да верује да ће до 1. октобра све бити завршено.

Путеви у Обреновцу су завршени. Проблема има у Крупању, Љубовији и Богатићу. Мостови у Коцељеви и Крупњу биће најбрже санирани, наводи министарка.

Стручњаци рокове стављају под знак питања – због квалитета радова.

Дипломирани саобраћајни инжењер Миломир Веселиновић сматра да радови само могу да се збрзају и да визуелно изгледају завршено.

"Ово није санација, ово је оспособљавање путне мреже за проходност. Негде путеви могу да се врате у претходно стање – уколико је реч само о бетону", објашњава Веселиновић.

Мајске поплаве направиле су штету од 140 милиона на саобраћајницама. Од тога 60 милиона евра на путевима првог и другог реда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара