Колапс правосуђа због штрајка адвоката

Више од осам хиљада адвоката наставило је штрајк, због чега је више стотина поступака пред судовима одложено. Представници адвокатских комора Београда и Србије поново су разговарали са представницима Министарстава правде и финансија, али решење није постигнуто. Преговоре у оквиру радне групе настављају у четвртак.

Пред Вишим судом у Београду одложена су суђења Дарку Шарићу, Саши Драгину, Бојани Бајрушевић, Звездану Терзићу и Звонку Веселиновићу. Штрајк који су почели београдски адвокати 10. септембра, а касније им се прикључила и Комора Србије, практично је паралисао правосуђе. Само пред Вишим судом у Јагодини од среде је одложено 25 суђења.

"Највећи проблем је у притворским предметима који се одлажу, а обавеза поступања у њима је другачија – хитност у поступању, морамо да водимо рачуна о суђењу у разумном року", каже председник Вишег суда у Јагодини Драган Јанићијевић.

Правила штрајка налажу да осим на суђења, адвокати не долазе ни на склапање споразума о кривици, нити у полицију у преткривичним поступцима. Због тога је и у Лесковцу слично као у Јагодини.

"Услед одлагања заказују се нова рочишта што доводи до одуговлачења у решавању судских предмета, а све странке, сведоци и вештаци услед оваквог одлагања морају поново да долазе на заказана рочишта, што доводи до повећања трошкова судских поступака", истиче Биљана Милошевић из Основног суда у Лесковцу.

Састала се радна група коју чине министарства правде и финансија и представници адвоката, али нису дошли до решења ни када су у питању умањења паушалног пореза, ни надлежности јавних бележника. До четвртка ипак очекују одговоре, а захтеви адвоката су јасни.

"Да могу да раде уговор о промету непокретности, уговоре из области породичног и из области наследног права, да оно што садржи печат адвоката буде само предмет овере од стране јавног бележника, захтеви су пре свега у корист права грађана и у корист правног промета, у корист правне сигурности и владавине права, и у корист европских стандарда", објашњава председник Адвокатске коморе Србије Драгољуб Ђорђевић.

За четвртак је најављен протест испред Палате правде у Београду, а због обуставе рада и сутра се очекују нова одлагања поступака. Између осталих – суђење Ненаду Огњановићу и другима за злоупотребе у "Галеници", али и бившем министру привреде Предрагу Бубалу и бившем директору "Путева Србије" Бранку Јочићу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара