Читај ми!

Обнова Голубачке тврђаве

Почиње обнова старе Голубачке тврђаве. Намера надлежних је да тај споменик културе постане туристички бренд Србије. Тај пројекат, али и изградња новог система за водоснабдевање у Великом Градишту коштају више од 11 милиона евра, а радове финансира ЕУ.

Симбол неосвојивости, римско утврђење, потом у поседу Угара и Турака. Не зна се ко је саградио, а први записи о Голубачкој тврђави су из 14. века. Туристи је и данас освајају.

"Возим туристе на бродићу од Голупца до Голубачке тврђаве, кроз један део Ђердапске клисуре, причам им приче о тврђави", каже један од туристичких водича. 

Легенде су у њу сместиле проклету Јерину, виле, благо. Капија Ђердапске клисуре споменик је културе. Међутим, деценијама служи као део магистралног пута.

Оно што нису могли време, ратови и освајачи, учинио је саобраћај који од 1926. пролази кроз тврђаву. Знатна су оштећења, па ће први задатак бити да се саобраћај измести из ње.

Са тврђаве су симболично пуштени голубови за срећан почетак радова који би требало да се заврши за две године.

"Знам да ће многи да питају у Србији, како можемо да постанемо тур атракција кад немамо море. То је тачно, али имате Дунав, имате Сребрно језеро, имаћете обновљену тврђаву. Искористите их", поручује Мајкл Давенпорт, шеф Делегације ЕУ у Србији.

"Ово је основа за даљи развој туризма, желимо да створим туристички бренд, али бих да упутим позив инвеститорима да кроз модел јавно приватног предузетништва изградимо ресторане, смештајне капацитете", истиче Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација.

Радови почињу поред мирног Дунава, свега неколико километара од немирних речица, које су претходних дана становницима Источне Србије направиле велики проблем.

"Ми смо стално на вези са Владом и МУП-ом и наравно да ћемо са Владом Србије да расправимо шта можемо да конкретно урадимо", наводи Давенпорт.

Оно што је конкретно почело да се ради је водовод у Великом Градишту, који би решио проблем воде за пиће, не само на Сребрном језеру, него и у готово целој општини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара