Читај ми!

Како ће бити заштићени узбуњивачи

Нацрт закона о заштити узбуњивача, односно лица која пријаве корупцију, добио је позитивно мишљење Европске комисије и Савета Европе. Ускоро ће га Министарство правде упутити Влади на усвајање. Ова верзија закона оцењена је бољом од претходне, али је упозорено и на поједине недостатке.

Заштита коју је узбуњивачима до сада пружала Агенција за борбу против корупције, показује пракса - није била довољна.

Ако текст закона буде усвојен у овом облику, они који пријављују корупцију заштиту од евентуалне одмазде оствариваће на суду.

"Узбуњивач има право да пред судом затражи своју заштиту. Он ово право остварује у поступку који доста различит од редовоног поступка пред судом. Дакле, рокови су апсолутно хитни и оно што је најбитније је да је терет доказивања пребачен на послодавца", истиче државни сектретар Министарства правде Радомир Илић.

Предвиђено је и да узбуњивач може да тражи привремену меру и, у року од дана од изречене судске заштите, без последица, поново буде на радном месту.

"До сада није била пружана заштита лицима у привантом сектору. Овим законом биће пружена заштита који пријаве корупцију како у приватном тако и у јавном сектору", истиче адвокат сајта Пиштаљка Марко Јовановић.

У "Транпарентности Србије" сматрају да ни нови текст закона не решава питање у случају да одмазду не спроводи послодавац већ неко треће лице.

Тврде, такође, да би посебни механизми законске заштите, у случају пријављивања малих прекршаја могли обезвредити примену овог новог правног института.

"У области борбе против корупције највећи проблем је што 99 одсто тих кривичних дела никад не буде пријављено. Због тога је потребно храбрити људе који имају сазнања и о корупцији, и о другим незаконитостима и опасностима да та своја сазнања поделе са другима. Због тога је закон о узбуњивачим важан", наводи Немања Ненадић из "Транпарентности Србије".

Корупцију и повреду јавног интереса грађани могу да пријаве тамо где раде, затим Тужилаштву, Агенцији за борбу против корупције, заштитнику грађана...

"Мислим да би веома корисно било да се уведе и механизам награђивања у неким случајевима када узбуњивање доведе до директних јавних прихода због чега иначе не би дошло да није било узбуњивања. Такви механизми постоје у САД и тамо су се показли веома успешни", објашњава Ненадић.

Нацрт закона о узбуњивачима предвиђа новчане казне од 50.000 до 500.000 динара за послодавца, уколико узбуњивача и повезано лице не заштити од штетне радње и не предузме мере да се она обустави и не отклони њене последице.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара