Читај ми!

Министарство: Адвокати штрајком угрожавају безбедност

Министарство правде Србије упозорило је адвокате у Србији да обуставом рада и одбијањем разговора угрожавају безбедност грађана и њихове имовине и још једном их позвало да прекину штрајк и наставе преговоре.

Министарство правде саопштило је да се у циљу изналажења решења за проблеме адвоката састало са њиховим предтавницима, али да су адвокати одбили да се сутра поново појаве на састанку и предложили наредни сусрет за понедељак до када ће наставити са обуставом рада, јавља Танјуг.

У саопштењу министарства правде се подсећа да је састанак радне групе, која је посвећена решавању питања паушалног опорезивања адвоката одржан у уторак, као и да су се представници адвокатуре и јуче састали са представницима Министарства правде.

На јучерашњем састанку договорено је да се представници обе стране састају редовно, скоро сваки дан, како би се што пре дошло до задовољавајућег решења.

Иако је наредни састанак договорен за сутра, 19. септембар, представници адвокатуре су обавестили министарство да они од тог састанка одустају, и изразили евентуалну спремност да се састанак одржи у понедељак, 22. септембра, за када је заказан и нови састанак радне групе за паушално опорезивање.

Министарство правде је оценило да то указује да адвокати не желе да обуставе шрајк и пронађу решења, већ настављају са политизацијом адвокатске професије.

"Очигледно је да главни проблеми леже у неодговорном и неозбиљном руководству адвокатских комора, као и да српски адвокати немају представнике од интегритета и ауторитета са којима договор може да се пронађе", наводи министарство правде.

Такође подсећа адвокате да, по закону, не могу одбити пружање правне помоћи, ако их за заступника или браниоца постави суд, други државни орган или адвокатска комора.

"Још једном позивамо адвокате да наставе са радом, јер само на такав начин, без покушаја уцењивања државе и наношења штете грађанима и правном поретку, може да се постигне прихватљиво решење за све стране", наводи се у саопштењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије