Транспарентнији увид у помоћ поплављенима

Држава и цивилни сектор ускоро ће омогућити транспарентнији увид у све процесе у вези са помоћи становништву које је претрпело штете у мајским поплавама, најавили су представници владиног и невладиног сектора.

Директор владине Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић рекао је да очекује да ће "све интервенције државе на овим подручјима до краја октобра бити доступне јавности на интерактивној мапи", јавља Танјуг.

"Мора да се зна и учешће других актера - цивилног друштва, држава које су билатерални донатори и мултилатералних донатора као што је Европска унија", изјавио је Благојевић приликом представљања мапе активности невладиних организација у вези са поплавама.

Истичући да је "транпарентност један од кључних елемената процеса пружања помоћи којим сад управља држава", Благојевић је додао да је "важно што се сад укрштају ресурси" два сектора који ће "радити исту ствар".

"Мапа је први јавни напор да се све активности цивилног друштва систематизују и представе, али и подстакну државни органи на проактивно и транспарентно извештавање", изјавила је извршна директорка Грађанских иницијатива Маја Стојановић.

Подсећа да су Грађанске иницијативе, у оквиру активности у мрежи "Удружени грађани за Србију", креирале и пустиле у рад интерактивну мапу која пружа директан увид у рад цивилног друштва Србије током активности пружања помоћи, санације и реконструкције приватних и јавних објеката који су претрпели штету од поплава.

Стојановићева је подсетила да је "Кризни штаб Удружени грађани за Србију координирао активности више од 200 организација које су своје ресурсе ставиле у службу пружања хитне и директне подршке грађанима који су погођени поплавама широм земље".

"У следећој фази, поред мониторинга процеса обнове, активности цивилног сектора биће фокусиране на транспарентно извештавање о утрошку средстава и спроведеним активностима државе у циљу санирања последица поплава", најавила је Стојановићева.

Немања Бранисављевић са Грађевинског факултета Универзитета у Београду рекао је да је интерактивна мапа настала као производ волонтерског рада и ангажмана запослених на овом факултету, који су основали Лабораторију за развој геопросторних технологија отвореног кода.

Коментаришући рад невладиног сектора за поплаве - од поделе хуманитарне помоћи на терену, организовања волонтера и дистрибуције информација о потребама угроженог становништва, Марко Благојевић је оценио да је њихова улога била "сјајна и незаменљива јер држава, какве год ресурсе да има, никад не може да буде тако мобилна и флексибилна".

Подсећа да је, закључно са данашњим даном, исплаћена материјална помоћ за готово 9.000 домаћинстава, што је више од две трећине потреба, с обзиром на процену да ће их бити више од 12.000.

"Све те интервенције државе морају бити на мапи, а пре тога ћемо објавити спискове прималаца помоћи", најавио је Благојевић и додао да при томе неће бити доступни подаци који "идентификују човека".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара