ЕУ донирала 20 возила Ромима

Двадесет локалних самоуправа добило је теренска возила "дачија" у оквиру подршке ЕУ за инклузију Рома. Возила су им уручена у Палати Србије у присуству министарке Јадранке Јоксимовић, шефа делегације ЕУ у Србији Мајкла Дaвенпорта и шефа мисије ОЕБС-a Петера Буркхарда.

Јадранка Јоксимовић је захвалила ЕУ на подршци и навела да стратегије и акциони планови вреде само уколико су имплементирани, као и да је овај догађај најбољи пример за то, јавља Танјуг.

"Инклузија никада није једностран процес. Они који се интегришу морају да користе бенефите које држава нуди", рекла је Јоксимовићева додајући да је ромска популација једна од најосетљивијих када је реч о социјалном статусу.

Давенпорт је нагласио да је присуство министарке задужене за европске интеграције на свечаности добра порука наше државе, а да је донација возила резултат напора ЕУ да побољша положај Рома у Србији.

Аутомобили који ће служити мобилним тимовима здравствених и социјалних радника на терену су, према речима Давенпорта "савршен пример кориштења ресурса".

Буркхард је оценио да су мобилни тимови већ постигли добре резултате и навео да су током ове године допринели да више од 500 ромске деце буде уписано у предшколске установе.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је да "се само заједничким радом целог друштва може доћи до резултата", док је председник Националног већа Рома Витомир Михајловић оценио да се "проблеми не могу решити у једној декади".

"У Србији постоји политичка воља да се помогне Ромима да изађу из зачараног круга сиромаштва", рекао је Михајловић.

Пројекат "Овде смо заједно - европска подршка за инклузију Рома" вредан 4,8 милиона евра, који финансира ЕУ и спроводи мисија ОЕБС-a у Србији, подржава спровођење Стратегије за унапређивање положаја Рома.

Донација 20 аутомобила вредна је 200.000 евра, а возила су добиле општине Бела Паланка, Бојник, Бујановац, Ваљево, Врање, Житорађа, Палилула, Звездара, Књажевац, Ковин, Коцељева, Крагујевац, Крушевац, Лесковац, Нови Сад, Оџаци, Панчево, Прокупље, Смедерево и Сомбор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара