Читај ми!

"Општа офанзива" на комарце

Надлежни поручују да се против комараца боре свим средствима - из воде, ваздуха и са копна. Најезда је, међутим, Панчеву донела ванредну ситуацију. Грађанима највише муке задају кућни комарци јер убод сврби, а преносе и вирус Западног Нила.

Зденка Миљковић из Градске управе указује да је критична бројност комараца изнад 150, а да их је на већини места 400,500, 800, 900, 1000.

"На два места смо имали 3.000 и на једном 3.500 комараца у клопци", каже Миљковићева.У први ред одбране од тих досадних инсеката стају локалне самоуправе. Због поплава, и Република је оформила тим. Временски услови им не иду на руку. Због падавина и високих температура, неретко могу само да уништавају ларве.

"Ларвицидни третман се заиста у великом броју градова укљујучујући и Београд спроводи у континуитету и захваљујући том континуираном ларвицидном третману постижемо добре резултате што заустављамо биолошки циклус развоја", објашњава Милутин Ђорђевић из Владиног тима за сузбијање комараца.

Грађане највише нервирају тзв. кућни комарци. Има их највише, ујед сврби, преносе грозницу Западног Нила. Од априла, проверавало се има ли преносника у 26 места. Установљено је да их има у Нишу, Београду и Новом Саду. На срећу, мање него претходних година.


"Ове године имамо значајан пад оболелих. До сада је регистровано 10 случајева оболевања и регистрована су два смртна случаја код старијих особа", каже Бојана Гргић из Института "Батут".

Надлежни, међутим, нису свемогући. Проблем праве и немарни грађани. На пример, само из једне чаше воде за пет дана излегне се 200 комараца.

Замислите колико их се намножи из неочишћеног дворишног базена, олука или неке дивље депоније.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије