Читај ми!

Београд регресира око 36.000 малишана у вртићима

Град Београд у овом тренутку регресира око 36.000 малишана који користе услуге вртића и ни за једно дете се не плаћа пуна економска цена боравка, саопштено је из Секретаријата за образовање и дечју заштиту.

Највиша цена коју породице плаћају за боравак детета у вртићу је 9.705 динара, а најнижа је 594 динара, кажу у Секретаријату, преноси Танјуг.

У саопштењу поводом, како тврде, нетачних навода појединих медија о укидању попуста за вртиће, у Секретаријату кажу да су изменама правилника (о условима и начину остваривања права детета у области финансијске подршке породици са децом) за неке категорије права чак много шира него што то закон предвиђа.

Наводећи ко све има право на бесплатан боравак у вртићима, а између осталог, самохрани родитељ има право на умањење од 50 одсто цене вртића, у Секретаријату истичу да су мере уведене изменама постојећег правилника биле неопходне због увођења реда и система у ову област која је била годинама запуштена и неуређена и финансијски неодржива.

Град је, додаје се, упркос томе што је реална цена боравка у вртићу око 30.000 динара, одлучио да не повећа цену, већ да рационализацијама у постојећем систему обезбеди средства која недостају.

У Секретаријату наводе и да родитељи у овом тренутку за боравак деце дугују више од 155 милиона динара.

"Нажалост, због непостојања социјалних карата сведоци смо да веома богати родитељи остварују максималне попусте за децу у вртићима јер немају легалних прихода. Због таквих који џиповима довозе децу у државна обданишта а плаћају мање од хиљаду динара, јер формално немају приход, трпе заиста сиромашни родитељи. О феномену 'препродавања' места у вртићима који смо такође затекли, сада нећемо да говоримо јер се о томе води истрага", наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије