Читај ми!

Више од 4.000 миграната тражи азил у Србији

Заменик заштитника грађана Милош Јанковић рекао је да је само у првој половини ове године више од 4.000 миграната из азијских и афричких земаља изразило намеру да тражи азил у Србији, а да је њихов крајњи циљ одлазак у земље Западне Европе.

Јанковић је објаснио да се земље Западне Европе суочавају са великим приливом миграната из Авганистана, Пакистана, Сомалије, Сирије и Египта, преноси Танјуг.

"Велики број тих лица пролази кроз територију Србије. Подаци којима ми располажемо јесу да је реч о броју од 15.000 особа које су прошле године прешле територију Србије", рекао је Јанковић.

Према његовим речима, многи од њих најављују да ће тражити азил у Србији и таквих лица је прошле године било око 5.000. Ове године ће тај број бити много већи, имајући у виду да је само у првој половини ове године њих 4.257 већ изразило ту намеру.

"Можемо да сумњамо у реалност те воље да они желе да траже азил", истакао је Јанковић и додао да је већина њих то и потврдила приликом посете заштитника грађана, те да тражење азила користе као могућност да бораве у Србији у одређеном периоду.

"Многи од њих након извесног времена нестану, што значи да су отишли у земље Западне Европе", рекао је Јанковић.

Упозорава да, када је реч о тој теми, систем не функционише онако како би требало, односно постоје бројне неправилности у раду надлежних органа и због тога је Заштитник грађана почетком ове године упутио акт МУП-у и Комесаријату за избеглице и миграције са 29 препорука.

"Пре свега, највећи пропуст је то што припадници полиције у моменту када затекну лице без личних исправа, странца за кога се сумња да је нелегално прешао границу, и који нема доказ о законитости боравка на територији Србије, не спроводе га у полицијску станицу, што га не претресају, не утврђују његов идентитет, не фотографишу и не узимају отиске његових прстију него га углавном упуте у центар за азил, а то је пре свега Боговађа и Бања Ковиљача", навео је Јанковић.

Упитан да ли је због тога што Србијом "шетају особе без идентитета" угрожена безбедност грађана, Јанковић је одговорио да поступање надлежних органа има одређене недостатке који за своју последицу могу имати, а можда и имају угрожавање безбедности свих грађана Србије и због тога је Заштитник грађана изашао са системском препоруком.

Рекао је да охрабрује што је у протеклом периоду МУП започео бројне активности у циљу отклањања постојећих пропуста у раду.

"Охрабрује то да је МУП заједно са Комесаријатом за избеглице започео бројне активности у циљу утрвђивања стварног стања. Заштитник грађана учествује у раду њихове посебне групе која је направљена тим поводом. Следећи састанак је већ сада у четвртак и очекује се да ће се након давања дијагнозе приступити решавању проблема, а то ће значити како заштита основних права нерегуларних миграната, тако и питање безбедности свих нас", закључио је Јанковић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије