Читај ми!

Израда Акционог плана за поглавље 23 при крају

Израда нацрта Акционог плана за спровођење препорука Извештаја Европске комисије за побољшање стања у правосуђу, борби против корупције и заштити основних права, који су регулисани преговарачким поглављем 23, ближи се крају.

Помоћник министра правде и шеф преговарачког тима за поглавље 23 Чедомир Бацковић рекао је Танјугу да је Нацрт акционог плана у великој мери сачињен и да ће у првој половини септембра бити послат Европској комисији на процену његове спроводљивости и евентуалне коментаре и сугестије.

Бацковић је рекао да Извештај о скринингу (детаљном прегледу прописа и стања у правосуђу) "није никава пресуда којом је утврђено да је нешто код нас лоше и да смо ми лоши".

"Не, то је конструктивна анализа шта овде није у реду и шта треба да се исправи. Од нас се очекује да дамо спроводив, квалитетан и ефективан план како ћемо поправити ситуацију у правосуђу и касније у току преговора и спровођења тог плана постићи резултате које смо планирали", указао је помоћник министра.

Препоруке ЕК о проблемима које треба да решимо и мањкавостима које треба да отклонимо деле се на три област - правосуђе, основна права и антикоропција и прилично су обимне, а ми сада, према речима Бацковића, правимо "план лечења" нашег правосуђа које ће трајати више година.

"Када Брисел провери да ли он (Акциони план) представља добар план лечења и ако утврди да јесте, онда се долази до отварања преговора у том поглављу.

Отварање преговора, почетак "лечења" 

Отварање преговора значи почетак "лечења", навео је помоћник министра. Током "лечења" спрског правосуђа, како је указао, вршиће се мониторинг, односно надзор у којој мери се извршавају планирани задаци и да ли се постижу предвиђени резултати у погледу оздрављења.

То значи да ли се смањује број старих предмета, да ли се скраћује рок трајања судских поступака, да ли је уједначна судска пракса, колико је правосуђе ефикасно, јефтино, скупо..., напоменуо је Бацковић.

Када достигнемо ниво "оздрављења" то, како је навео Бацковић, значи да ћемо постићи жељење резултате из области правосуђа, антикорупције и основних права, односно стандарде који увелико постоје у државама Европске уније, а који ће нас квалификовати да се и ми придружимо ЕУ.

Најбитније препоруке ЕК које се односе на правосуђе тичу се обезбеђења независности судства, односно да се и звршна и законодавна власт не мешају у одабир, напредовање и крај каријере судија.

Затим, да се обезбеди непристрасност судства, односно да се расподела предмета врши аутоматски - да се предмети судијама додељују случајно.

Захтева се строго спровођење дисциплинских мера за судије и тужиоце, као и њихова континуирана обука у циљу унапређења сртручности, а посебно се сугерише усавршавање и унапређење рада Правосудне академије.

ЕК је у препорукама указала и на даље ажурирање мреже судова ради отклањања проблема неједнаке оптерећености судова и судија, усавршавање програма за решавање старих предмета, извршење одлука, потпуну аутоматизацију управљања предметима, уједначавање судске праксе, унапређење кривичног поступка и друго.

Акциони план који се припрема је, према речима Бацковића, одговор Србије ЕК на препоруке и представља мапу пута којим ћемо стићи до резултата чије нам је постизање кроз препоруке задато.

Ова мапа пута је сачињена од, како је указао, разних видова активности као што су доношење закона и њиховог спровођења, као и рокова за реализацију тих активности , трошкова и начина финасирања, али и дефинисања показатеља успеха у примени тако предвиђених активности...

Бацковић је истакао да препоруке у скрининг Извештају нису ништа ново за нас, јер су исти проблеми већ разматрани приликом израде Националне стратегије за реформу правосуђа од 2013. до 2018. године и Акционог плана за њено спровођење, као и да смо и тада сарађивали са Европском комисијом и страним и домаћимексперима.

Сада се, како је указао, само врши редефинисање и ажурирање Акционог плана у правцу препорука које смо добили, а које су приоритети уочени од стране ЕК за наше правосуђе, узимајући у обзир већ постигнуте резултате и помаке начињене његовим до садашњим спровођењем.

Бацковић је такође рекао да резултати који се очекују нису никакве имагинарне и теоретске приче, већ да судски поступак буде квалитетнији, краћи, јефтинији, поузданији и да правна сигурност и правна предвидљивост буду у максималној мери омогућене грађанима.

Обзиром да се Акциони план за поглавље 23 у доброј мери преклапа са Акционим планом за спровођење Националне стратегије за реформу правосуђа, чија је имплементација у току, Србија већ увелико припрема, доноси или је већ донела законе који су тим планом предвиђени.

"Недавно је на предлог Министарства правде Скупштина Србије усвојила осам закона из области правосуђа, радимо на закону о бесплатној правној помоћи који је као један од кључних закона наведен у скрининг извештају", навео је Бацковић.

Пред посланицима ће се ускоро наћи и закони о изменама и допунама Закона о Високом савету судства и Закона о Државном већу тужилаца.

Такође, како је додао, у току је израда закона о изменама и допунама Закона о извршењу и обезбеђењу који треба да са једне стране унапреди рад приватних извршитеља, а са друге да учини ефикаснијим систем извршења у погледу трајања поступака и у погледу броја извршених пресуда.

У току израда закона о заштити узбуњивача 

У току је израда закона о заштити података и закону о заштити узбуњивача, напоменуо је Бацковић истичући да законодавна акртивност није ни престајала јер је она папаралелни процес са отпочињањем преговора.

"Ако евентуално и дође до неког застоја у преговорима због политичких разлога у процесу придруживања и преговарања поглавља 23, то неће утицати на нашу планирану законодавну активност у правосуђу", нагласио је помоћник министра.

Када ЕК добије први Нацрт Акционог плана у септембру, она ће дати своје кометаре на тај нацрт и у складу са њима ми ћемо поправити квалитет плана и опет га вратити ЕК на мишљење.

Бацковић је указао да ти кометари ЕК нису директиве у смислу шта треба да радимо, већ коментари у вези спроводљивости акционог плана и могућности да проузрокује захтеване резултате.

"На основу неколико узвратно повратних измена Нацрта и коментара доћи ћемо до краја октобра до нацрта Акционог плана који ће бити предмет разматрања свих релевантних институција, као и организација цивилног друштва које ће имати прилику да дају своје мишљење како да се план још више унапреди", навео је Бацковић.

Бацковић је рекао да је Министарство већ позвало све заинтересоване невладине и друге организације цивилног друштва да се укључе у рад и дају предлоге - како мисле да би се на квалитетан и ефикасан начин могле спровести препоруке ЕК које су објављене на сајту Министарства правде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије