Читај ми!

Обреновац, у уторак почиње обнова кућа

Обнова првих девет кућа оштећених и срушених у мајским поплавама од укупно 69 које ће добити решења за материјалну помоћ државе, почиње 19. августа. Представници Владе Србије су поручили да ће сви објекти порушени услед катастрофалних поплава бити поново изграђени до почетка зиме.

Министар одбране Братислав Гашић најавио је да ће од уторка припадници Војске Србије почети са рашчишћавањем постојећих објеката и терена да би грађевинске екипе могле да почну са радовима, преноси Танјуг.

"Од 169 пријављених оштећења на објектима у Обреновцу, до сада је утврђена штета само на 69 објеката и они ће добити правоснажна решења од којих ће првих девет већ кренути да се реализују", рекао је Гашић приликом обиласка породице Ивановић у обреновачком насељу Рвати чија је кућа такође страдала.

Гашић је рекао да очекује да ће до краја недеље свих 69 домаћинстава чији су објекти срушени у Обреновцу бити сређена и очишћена за почетак изградње нових кућа.

Директор Канцеларије Владе Србије за обнову поплављених подручја Марко Благојевић рекао је да је на нивоу Србије до краја прошле недеље издато више од 4.100 решења за обнову оштећених објеката и најавио да ће тај посао доделе решења бити завршен до краја августа.

Благојевић је изразио уверење да ће сви грађани који су добили решења до половине септембра добити и материјалну помоћ државе.

Након почетка изградње порушених објеката у Обреновцу креће обнова кућа у Крупњу и другим градовима Србије, најавио је Благојевић и поручио да обнова оштећених објеката мора да буде завршена до почетка зиме.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је општина до сада издала око 2.100 решења за материјалне надоканде за оштећене објекте, а од тога су 470 постала правоснажна и најавио да ће издавање решења бити завршено до краја августа.

Од 69 решења за обнову кућа у Обреновцу, општина је до сада издала 22 решења, а од тога је девет постало правоснажно и радови могу да почну и нагласио "да ниједан једини динар не сме да оде тамо где му није место", поручио је Чучковић.

Четворочланој породици Ивановић тешко је оштећена кућа од око 80 квадратних метара у мајским поплавама, када је вода нарасла на око 3,2 метра и скоро потпуно је преплавила.

Пошто нису могли да се врате у поплављена кућу, становали су код родбине и пријатеља, а када се вода повукла, како је рекла Божана Ивановић, добили су шатор из донација који су сместили у двориште и ту живе до данас. 

Обнова насипа на Сави и Колубари 

Да би се Обреновац заштитио од поплава, Марко Благојевић је рекао да представници Владе у овом тренутку разговарају са више донатора за финансирање обнове одбрамбених насипа на обалама Саве и Колубаре код Обреновца. 

Само за поправку оштећених објеката за заштиту од поплава у Обреновцу потребно је најмање 15 милиона евра, навео је Благојевић.

"То је посао који мора да почне што је могуће пре", нагласио је Благојевић и напоменуо да ће бити узалудан труд на обнови оштећених кућа у Обреновцу ако се не поправе одбрамбени насипи и други објекти за заштиту од поплава, јер већ на јесен предстоје обилније падавине.

Оцењујући да је само за поправку оштећених објеката за заштиту од поплава у Обреновцу потребно 15 милиона евра, Благојевић је новинарима рекао да ту није обухваћено унапређење тог одбрамбеног система, што је свакако потребно и ту има јако пуно посла, а новца нема онолико колико би требало.

Благојевић је проценио да је Србија добила вишеструко мање пара из донација, него што нам је било потребно за обнову земље после мајских поплава.

Нагласио је да ће материјалну и финансијску помоћ добити свако коме је уручено правоснажно решење о додели државне помоћи.

Међутим, како је објаснио, има неисправних решења на којима је потребно још радити и проверити и најавио да ће масовнија додела решења у Оберновцу почети током наредне недеље, "јер новац је ту, новац постоји, новац је на рачуну".

Када је основана Канцеларија за обнову поплављених подручја, прва информација била је да су у мајским поплаvама срушена 1.653 објекта у Србији, али се ригорозном контролом и верификацијом на терену дошло се до 363 кућа, за које је установљено да ће морати да буду зидане од почетка, рекaо је Благојевић.

Ради се о 359 породица које би требало да добију нове куће, а разлика између 363 и 359 су у ствари помоћни објекти, који сада не могу да се обнављају, као и викендице од две некретнине у власништву једног физичког лица, јер је приоритет обезбедити људима кров над главом до предстојеће зиме, објаснио је Благојевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије