Читај ми!

Обележавање стогодишњице Церске битке у уторак

Премијер Александар Вучић предводиће у уторак централну државну церемонију обележавања 100. годишњице Церске битке. Церемонија ће бити одржана у спомен-комплексу у Текеришу код Лознице.

Крај споменика јунацима Церске битке у Текеришу биће положени ловорови венци и одате највише државне и војне почасти, а председник владе ће се обратити присутнима, преноси Танјуг.

У оквиру церемоније биће изведен уметнички програм.  Церемонији ће присуствовати представници Владе Србије, изасланици председника Републике Србије, Народне Скупштине, начелник Генералштаба Војске Србије, потомци војводе Степе Степановића, представници дипломатског кора, Града Лознице, Шапца, Ваљева као и представници бројних удружења грађана.

Потпредседник Народне скупштине Владимир Маринковић упутио је грађанима Србије честитике поводом 100 година од победе српске војске у Церској бици истакавши да историја и преци који су уткали своје животе у темеље модерне Србије не смеју бити заборављени. 

Српска војска поразила је у августу 1914. године под командом генерала Степе Степановића далеко надмоћнију аустроугарску војску изававши шок и неверицу у Бечу и Берлину али и одушевљење међу савезницима.

Широм Европе тада се пронео глас да је "малена" Србија успела да порази аустроугарске трупе," што је повећало углед наше земље.

Тешко исцрпељна у баканским ратовима, против Турске и Бугарске, које је успешно добила по цену великих жртава, изморена и неконсолидовна мала Србија је нападнута од Аустроугарске с нескривеном намером да буде потпуно уништена.

Ударни део Церске битке одиграо се у ноћи 15. на 16. август 1914. године а битка је окончане као прва велика савезничка победа у Првом светском рату - коју је извојевала српска војска.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије