Читај ми!

Селаковић: Ефикаснији рад бележника

Министар правде Никола Селаковић изјавио је да ће Јавнобележничка комора Србије бити носилац провере квалитета рада јавних бележника у контроли законитости.

Никола Селаковић је рекао да ће Јавнобележничка комора Србије на чијој се оснивачкој Скупштини бирају органи и накојој ће бити усвојени Статут и Пословник, омогућићити да рад бележника буде ефикаснији и бољи, преноси Бета.

"Јавнобележничка комора ће имати улогу да штити и опомиње јавне бележнике како се не би скренуло са пута законитости и да ниво квалитета законитости од 1. септембра буде знатно виши и бољи него што је био пре", истакао је Селаковић.

Како је Селаковић навео, у Србији су именована 94 јавна бележника, а неопходно је њих 371 што значи да постоји значајан број отворених места за бележнике.

Шеф Пројекта за Правне реформе ГИЗ Мајкл Фалке рекао је да су јавни бележници преузели "пионирски задатак" и да ће имати велику улогу у изградњи ефикасног, савременог правног система у Србији.

Истакао је да ће Пројекат за Правне реформе ГИЗ иза ког стоји немачка влада наставити да подржава комору и јавне бележнике.

То је први пут да се у Србији оснива Јавнобележничка комора, орган који ће надзирати и руководити рад нотара који ће од 1. септембра почети да раде у 32 суда.

Јавни бележници ће водити оставинске поступке, биће задужени за издраду и чување тестамената, као и за закључење и оверу разних врста уговора.

Краљевина Југославија је имала нотарску службу од 1930. године, а та служба је укинута 1944. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије