Читај ми!

Трговиште, до брака преко конкурса

У Општини Трговиште има око 5000 становника, а неожењених, који су старији од 35 година, више од 300. Локална самоуправа, да би подстакла нежење и повећала наталитет, за сваког ко жели да се венча издваја по 200 хиљада динара. Данас је склопљен први брак између 53-огодишњег Буде Костадиновића и 15 година млађе Светлане Митић.

Упознали су се пре годину дана у Врању, иако ни она ни он не живе у том граду. Без бурми, бидермајера, венчанице и одела, у присуству малог броја званица, Буда и Светлана су рекли једно другом да.

"Ја сам из околине Врањске бање, одлучила сам се да дођем јер волим село, са села сам и ја", каже млада Светлана Митић Костадиновић.

Младожења Буда Костадиновић истиче да није запослен и да је са супругом одлучио да живе код њега, од пољопривреде.

На конкурс који је расписала локална самоуправа, стигло је десетак пријава. Међу њима захтев је поднео и четрдесетдвогодишњи Стојанче Златковић.

"Планирам да нађем младу, још нисам нашао. Није битно да ли је Српкиња, Македонка, Албанка", каже Златковић.

Предсеник општине Трговиште Ненад Крстић појашњава правила конкурса.

"Свако од кандидата ко буде поднео захтев има право на аванс, у року од годину дана у обавези је да закључи брак и донесе потврду, односно венчани лист, како би остварио права на 100 хиљада динара", истиче председник општине Трговиште Ненад Крстић.

У Трговишту је прошле године склопљено седам бракова, ове већ 15.

"То није коначно стање, имамо грађне који су у процедури закључења брака, довели су младе, па ће до краја године бити још десетак венчања", поручује матичар Јовица Трајковић.

Између два пописа становништва Трговиште је остало без петине својих житеља. Најчешће одлазе млади, у Београд, и то због посла, јер је незапосленост у Трговишту велика.

Општина сваком брачном пару даје по 10 хиљада динара. Толико месечно издваја и за незапослене мајке у првих годину дана по рођењу детета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара