Читај ми!

Предности и мане хладнијег лета

На крају септембра знаћемо да ли је за нама најхладније лето од када се раде истраживања. Због лошег времена и кише многи су одустали од летовања. Кише су добродошле пољопривредницима јер се очекују добри приноси.

Метеоролози до краја августа најављују ређу појаву пљускова. Метеоролог Лидија Маровић каже да температуре бити у гранцама нормале или мало испод нормале.

Многи су одустали и од летовања на мору. У туристичким агенцијама кажу да је на то утицала киша и поплаве које су задесиле Србију.

"Наравно да је то утицало на смањење тражње а самим тим довело је до тога да има мање уплата. И то је један тренд који се нставља из године у годину, да нам временске прилике не иду на руку за летовање", каже Александар Сеничић из Јуте.

Када је лоше време као да је лакше радити.

"То може да буде нека врста замене, окупација - ето сада не могу на море па ћу да радим. За мене лично рад је део терапије", каже психолог Светлана Вукадиновић.

Али истраживање које је урадио Форбс, а са којим је сагласна и стручна јавност у нашој земљи, каже да годишњи одмор не треба прескакати и одлагати јер је добар за све, и за раднике и за послодавце.

"Кажу да некоришћење одмора није добра идеја, то је њихов закључак. Кажу да некоришћење одмора штети а не доприноси продуктивности радника и креира мање лојалне раднике", објашњава Светлана Вукадиновић.

Ипак, некоме је тмурно и влажно време добро дошло. Пољопивредници се ни ове године неће одмарати, јер их очекује веома родна година, за коју, стручњаци не штеде комплименте када говоре о приносима.

"На првом месту бих истакао шећерну репу, она користи огроме количине воде и могу да кажем да ћемо ове године имати рекордне прионосе. Затим кукуруз. Соја је имала изузетно повољне услове, па и сунцокрет, али под условом да се продужи овако сунчано време", каже професор Пољопривредног факултета Ђорђе Гламочлија.

Хладно лето је обећавало да ћемо уштедети више струје, али клима уређаји су због влаге радили скоро исто као претходних година. А познато је да клима исушује ваздух, па је то један од разлога што ће рачуни за струју бити нижи за само један одсто.

Најслађе муке очекују оне који су посадили шећерну репу. Стручњаци кажу да ове године неће бити довољно силоса за складиштење јер ће бити веома родна година.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије