Читај ми!

Мере како би вода у Инђији и Сомбору била исправна

Покрајинска санитарна инспекција забранила је недавно коришћење воде за пиће у Инђији и Сомбору је су у мрежи пронађене бактерије. Инспекција је наложила дистрибутерима пијаће воде да предузму одговарајуће мере, рекао је заменик начелника инспекције доктор Слободан Жарков.

Решење о забрани коришћења воде из сомборског водовода донето је 7. августа, јер су у водоводној мрежи пронађене бактерије фекалног порекла, рекао је Слободан Жарков Танјугу.

Како је рекао да, на основу узетих узорака, утврђено је да је вода исправна на извору док је та микробиолошка неисправност констатована у водоводној мрежи.

Решење о забрани коришћења воде за пиће и кување у Инђији донето је 25. јула ове године, због повећане концентрације нитрита и амонијака, као и због измењених сензорских особина воде.

Инђијски "Водовод", као дистрибутер воде, жалио се на то решење због одређених неусаглашености у том документу, напоменуо је Жарков.

Према његовим речима, санитарни инспектор је у том случају "поступио по закону, ради заштите здравља становништва".

Жарков је подсетио да у том сремском граду постоји изграђена фабрика воде, али "нажалост још из одређених разлога није прорадила".

Онај ко обавља дистрибуцију воде дужан је да, по Закону о водама и Закону о безбедности хране, забрани њену употребу ако је неисправна и да предузме одговарајуће мере како би она била доведена у исправно стању, истакао је Жарков.

У Покрајинској санитарној инспекцији очекују да ће пијаћа вода у Сомбору бити доведена у релативно кратком року у нормално стање.

Такође, напомињу да у Кикинди није било ових дана никакве забране употребе воде за пиће, како су пренели неки медији.

Вода за пиће у Кикинди је у "уобичајеном режиму употребе" и санитарна инспекција тим поводом није предузимала никакве мере у том банатском граду, истакао је Жарков.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара