Читај ми!

Јаловишта не угрожавају Дрину и Саву

Агенција за заштиту животне средине Србије саопштила је да постоји мала вероватноћа да опасна концентарција тешких метала, нанетих муљем и водом из оштећеног јаловишта некадашњег рудника "Столице" у Костајнику код Крупња, стигне преко реке Јадар до Дрине и Саве.

Заменик директора Агенције Дејан Лекић каже да грађани немају разлог за забринутост, јер ће због много већег протока Дрине и Саве концентрација бити и 100 пута мања од оне утврђене у Јадру, преноси Бета.

Лекић напомиње да анализа узорака воде узетих 17. јула, које је Агенција урадила пет километара испод ушћа реке Корените у Јадар, показала је да је захтеван квалитет воде у реци Јадар прекорачен по више параметара.

Истиче да је утврђено да вредност раствореног кадмијума одговара трећој и четвртој класи квалитета вода, вредност мангана и арсена четвртој, а вредност гвожђа одговара петој класи квалитета вода, што представља максимално загађење.

"Према стручним проценама, загађење може минимално утицати на људско здравље у низводним водотоковима, односно на Дрину и Саву, јер ће део ових материја да се слегне у корито Јадра. Протицај реке Дрине 25 пута је већи него протицај Јадра, а протицај Саве четири пута већи од протицаја Дрине, што ће разблажити концентрацију тешких метала", рекао је Лекић.

Лекић каже да ће Дрина и Сава, без обзира на изливање отровне јаловине, остати у захтеваној другој категорији по квалитету воде и подсећа да су о читавој ситуацији обавештени заводи за јавно здравље и водоводи у градовима низводно од Јадра који раде сталне анализе воде.

"Због загађења постоји опасност за опстанак биљног и животинског света, али колико знам, за сада нијие било помора рибе", рекао је Лекић, наводећи да би тек требало урадити посебну студију о утицају загађења на Костајник и Јадар.

Истакао је и да ће о свим анализама и даљим потезима Агенције грађани бити благовремено информисани.

Изливање токсичне јаловине из одлагалишта прерађене руде антимона из некадашњег рудника "Столице", почело је након мајских поплава када је дошло до оштећења бране на јаловишту.

Министарство заштите животне средине саопштило је тада да је инцидент на јаловишту "Столице" највећи из области заштите животне средине који је настао као последица мајских поплава, наводећи да се у оштећеном јаловишту налази више стотина хиљада метара кубних
јаловине, опасног рударског отпада са значајним концентрацијама арсена, антимона и олова.

Процењена штета на јаловишту је ушла и у званични Владин извештај који је коришћен и за бриселску донаторску конференцију за Србију и БиХ након што су погођене поплавама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара