Читај ми!

Могућа промена правила за доделу помоћи

Директор Владине Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић изјавио је да постоји могућност да правила за доделу помоћи буду ублажена како би се превазишли проблеми изазвани процедурама које налажу садашња правила.

Марко Благојевић је за агенцију Бета на питање о проблемима које грађани имају с административно-правним доказивањем власништва над оштећеним некретнинама и о односу Канцеларије према тим проблемима, рекао да Канцеларија прати процес додељивања помоћи и да је у свакодневној комуникацији с локалним сампоуправама.

"Онога тренутка када приметимо да је то нешто што битно омета поступак, тада ћемо размотрити могућност промене правила. Ми већ у овом тренутку разматрамо могућност промене правила. Да видимо на који начин да се изађе у сусрет људима у оним случајевима у којима постоји било каква врста спора", истакао је Благојевић.

Он је подвукао да не мора само и једино власнички лист да буде доказ власништва, већ да доказ власништва може бити и купопродајни уговор, тако да постоји некакав траг, иако та трансакција није забележена како треба у власничком листу некретнине.

Постоје, како је рекао, и други начини да буде утврђена веза човека с некретнином.

"Ми пратимо овај цео процес врло помно и разматрамо могућност да се правила условно речено 'опусте', тако да се просто једном ширем кругу људи обезбеди право на помоћ, али истовремено морамо да водимо рачуна да је кључни интерес у целом овом поступку да помоћ оде управо тамо где је потребна", рекао је Благојевић.

Додао је да ће, ако се покаже да су правила превише рестриктивна, она бити мењана, али да неће бити пређена "црвена линија" која је постављена тамо где, како је објаснио, почињу или престају гаранције да је особа којој помоћ иде управо особа која је претрпела штету и којој ту помоћ треба упутити.

Упитан колико Канцеларија може учинити да помогне локалним самоуправама када је реч о административно-правним процедурама, Благојевић је навео да је прошле недеље одржан састанак с представницима локалних самоуправа, а да је идеја тог састанка била да у директној комуникацији буде утврђено где све постоје проблеми и на који начин се заједнички може радити на њиховом превазилажењу.

Благојевић је истакао да је Влада ставила на располагање локалним самоуправама могућност да се изјасне да ли им таква помоћ треба и, ако им је потребна, да им и та врста помоћи буде упућена.

"Није много општина, међутим, изразило потребу за таквом врстом помоћи. Било да је реч о помоћи у стручњацима и инжењерима који би требало да локалним самоуправама помогну да процене штету, било да је реч о правницима који би локалним самоуправама требало да помогну у издавању решења о утврђивању материјалне помоћи", објаснио је Благојевић.

Он је навео да је у овом тренутку, после две недеље од почетка процеса доделе помоћи, динамика издавања решења о додели помоћи много боља него што је то било случај у првој недељи и да је општинама било потребно неко време да се уходају.

Према његовим речима, у првој недељи издато је око 300 решења у целој Србији, а у другој недељи, до краја претходне недеље, тај број је већ премашио хиљаду.

Оценивши да је добро што се тај процес "откочио", Благојевић је навео да спорних случајева има и да ће их вероватно бити и даље, али да је добро то што "чистих ситуација" чак и према тврдњама локалних самоуправа има више.

"Оно што ми желимо јесте да будемо сигурни да помоћ иде тамо где треба, у праве руке. Дакле, да новац који дајемо, та материјална помоћ коју пружамо, иде у праве руке. То је све што ми желимо да постигнемо правилима која смо поставили. Ја мислим да то није много", закључио је Благојевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара